Доступність посилання

ТОП новини

Українські роми хочуть вступити до програми ЄС для підтримки України


Ромська рада України заявляє про підтримку президента й уряду в боротьбі із зовнішнім ворогом і подоланням внутрішньої кризи. Про це йдеться у зверненні до президента України учасників всеукраїнської ромської конференції «Консолідація заради прогресу», яка відбулась у Києві.

Роми запропонували президентові Петру Порошенку і Кабінетові міністрів допомогу в модернізації наявної програми адаптації ромів, яка не відповідає вимогам часу і потребує значного фінансування, якого у держави наразі немає. Вихід – вступ Ромської ради до програми ЄС «Декади Ромського включення», заявила представник Ради України Олена Фюдр.

«За сучасної економічної ситуації у державі, за умов окупації Криму і війни Росії проти українського народу вимагати від уряду державного фінансування програми ми не маємо морального права. Вступ України буде здійснюватись на безкоштовній основі для України і стане прямим засобом залучення міжнародних донорських коштів для виконання, як ми сподіваємось, уже оновленого урядового плану заходів з інтеграції», – зазначила Фюдр.

Україна не є членом Євросоюзу, тож рамкові документи ЄС, на основі яких працюють «Декади ромського включення», тут не діють, зазначила Фюдр. Однак Ромська рада України напрацювала досвід співпраці з цією програмою і готова за згоди президента та уряду України підписати Меморандум про співробітництво з «Декадою ромського включення», заявила Фюдр.

Програма ЄС «Декада ромського включення» ухвалена на основі низки міжнародних угод і конвенцій щодо захисту прав національних меншин та їхньої адаптації у суспільства країн Євросоюзу. Почала працювати у 2003 році.

Ромська рада України – громадська організація, яка об’єднує майже 50 ромських організацій у 17 областях держави. Як повідомила Фюдр Радіо Свобода, Рада веде правозахисну, соціальну, культурно-просвітницьку, медико-санітарну роботу з українськими ромами.

XS
SM
MD
LG