Доступність посилання

ТОП новини

Стадіон як майданчик для гелікоптерів із пораненими у зоні АТО?


У Дніпропетровську стадіон має стати майданчиком для гвинтокрилів із зони АТО, спортсмени проти

Дніпропетровськ – Стадіон у центрі Дніпропетровська хочуть перетворити на злітно-посадковий майданчик для гелікоптерів, що доправляють поранених українських солдатів із зони АТО. Це дозволить скоротити час транспортування важких пацієнтів до реанімації приблизно на півгодини, кажуть медики. Однак місцеві спортсмени ініціативу не підтримують: вони заявляють, що залишаються без свого єдиного безкоштовного поля для тренувань.

Зношене покриття, зарості бур’янів, ані роздягалень, ані туалетів. Стадіон «Славутич» неподалік від центрального парку Дніпропетровська був облаштований майже півстоліття тому. Попри захаращений вигляд, кажуть місцеві спортсмени, цей об’єкт дуже важливий у їхній інфраструктурі: це єдиний в місті відкритий майданчик для тренувань легкоатлетів. Сюди без перешкод і без грошей може зайти кожен охочий, тут тренуються й аматори спорту, і визнані майстри, і люди з обмеженими можливостями. Сергій, випускник Дніпропетровського фізкультурного інституту, зазирає на стадіон на дозвіллі – аби не втратити форму.

Тут тренуються паралімпійці, їм більше ніде. Це єдиний стадіон, куди безперешкодно може зайти будь-який громадянин. Решта – закриті
Сергій, дніпропетровець

«Більше 10 видів спорту. Тут можуть займатись спринтери, марафонці, п’ятиборці, троєборці, десятиборці, стрибки в довжину можуть відпрацьовуватись. Тут тренуються паралімпійці, їм більше ніде. Це єдиний стадіон, куди безперешкодно може зайти будь-який громадянин. Решта – закриті, вимагають попередні узгоджувальні листи, заявки тощо. Територій, які можна було б очистити і зробити вертолітний майданчик, достатньо, було б бажання», – сказав Радіо Свобода Сергій.

В Інституті фізкультури, якому підпорядкований стадіон, щодо перетворення його на об’єкт медичної авіації не заперечують. Кажуть: планується, що під злітно-посадковий майданчик для гелікоптерів із зони АТО піде лише футбольне поле. Бігові доріжки, об’єкти для тренування зі стрибків тощо залишаться. Однак проректор інституту Леонід Василинцев зазначає: переоблаштувати спортмайданчик на авіа буде непросто.

Наша пропозиція зробити цей майданчик рівним, це дозволить сідати важким вертольотам
Леонід Василинцев

«Наша пропозиція – фризою зрізати ґумове покриття і розкатати тонким шаром асфальт. І зробити цей майданчик рівним, це дозволить сідати важким вертольотам», – зазначає Леонід Василинцев.

За попередніми підрахунками, вартість перетворення стадіону на вертолітний майданчик – близько 2,5 мільйонів гривень.

Передбачається, що після реконструкції він зможе приймати по два важких гелікоптери одночасно. Від стадіону до реанімаційного відділення обласної лікарні імені Мечникова усього півкілометра. Зараз же поранених доводиться доправляти з аеропорту, а це аж за містом, зазначають лікарі.

Хворі змогли б надходити до нас раніше. І, звичайно, бажано, менше їх перекладати при транспортуванні
Сергій Риженко

«Сьогодні ми бачимо в цьому, що хворі змогли б надходити до нас раніше. І, звичайно, бажано, менше їх перекладати при транспортуванні», – каже головний лікар обласної клінічної лікарні імені Мечникова Сергій Риженко.

«Можливість скоротити доправку поранених на 30 хвилин»

Водночас в Дніпропетровській облдержадміністрації Радіо Свобода повідомили: питання з майданчиком для гелікоптерів наразі остаточно не вирішене.

Є можливість скоротити доправку поранених на 30 хвилин. Тому цим питанням ми займаємось
Тетяна Губа

«Передусім розглядалось питання зробити вертолітний майданчик конкретно в лікарні Мечникова, але Мі-8 – це важкий вертоліт, потрібні певні умови. Тому шукали територію. Є можливість скоротити доправку поранених на 30 хвилин. Тому цим питанням ми займаємось. Про результати я поінформую вас пізніше», – сказала радник голови облдержадміністрації Тетяна Губа.

Днями в соціальних мережах з’явилось оголошення – волонтерів запросили на акцію з розчищення стадіону під майданчик для гелікоптерів.

Порятунок життя тільки одного солдата вартує більше будь-яких рекордів і спортивних досягнень
Борис Філатов

Між тим заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Борис Філатов на своїй сторінці у Фейсбуці написав: «Порятунок життя тільки одного солдата вартує більше будь-яких рекордів і спортивних досягнень… З часом відновимо все в найкращому вигляді. Ще побігаємо, друзі. Після війни».

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG