Доступність посилання

ТОП новини

Гривня коливалася через уряд, але надалі зміцнюватиметься – експерти


©Shutterstock
©Shutterstock

Київ – 31 липня український валютний ринок коливався: гривня спершу відчутно подешевшала, але потім частково відновила позиції. Водночас НБУ викидає суттєві обсяги гривні на ринок, рефінансуючи банки. Однак експерти пояснювали коливання гривні побоюваннями, що Україна залишиться без прем’єра, а закони, що зменшують дефіцит бюджету, не ухвалять. Оскільки парламент вирішив ці проблеми, найближчим часом національна валюта зміцнюватиметься, прогнозують експерти.

31 липня на міжбанківському валютному ринку України торги по долару відкрилися здешевленням гривні, відповідно ціна долара зросла від 12,15 до 12,35 гривень за долар.

В обід цей показник сягнув 12,65, встановивши своєрідний рекорд останніх тижнів. Але до вечора гривня дещо зміцнилася відносно долара, який подешевшав на 34 копійки.

Ільдар Газізуллін
Ільдар Газізуллін

Падіння, а потім часткове відновлення курсу гривні збіглося в часі з закритим засіданням парламенту, на якому депутати ухвалили бюджетні та податкові зміни, а також відмовилися прийняти відставку прем’єра Арсенія Яценюка. Саме ці події викликали на фінансовому ринку негативні очікування, які не виправдалися, пояснює Радіо Свобода економіст Українського інституту публічної політики Ільдар Газізуллін.

«На курс впливала невизначеність з тим, хто обійматиме посаду прем’єра, чи ухвалить парламент закони, які збільшують податкові надходження, зменшують витрати й дефіцит бюджету і які дають змогу отримати наступний транш Міжнародного валютного фонду (вимогою МВФ є низький дефіцит бюджету – ред.). Парламент попрацював добре, закони ухвалені, прем’єр не у відставці. І ми бачимо, що курс гривні відіграв назад. Найімовірніше, він і надалі зміцнюватиметься», – підсумовує експерт, оскільки, на його думку, найближчим часом відставок уряду та подібних «стресів» на Печерських пагорбах чекати не варто.

Українська гривня могла б коштувати 4 за долар?

Схожі оцінки роблять іноземні дослідники, які констатують, що через військовий конфлікт та недавню зміну влади українська національна валюта є недооціненою. Так, українську гривню вважають найбільш недооціненою відносно долара та євро автори індексу «Біг Мак» журналу The Economist за липень 2014 року. Передбачувана вартість долара щодо гривні, за даними дослідження, могла б становити 3,96 гривні за долар або 5,16 гривні за євро. Зазвичай недооціненими є валюти країн, що стрімко розвиваються: поруч із Україною в рейтингу – Індія, Південна Африка, Єгипет, Гонконг, Малайзія та Індонезія.

Нацбанк України на своєму сайті повідомив, що надав днями одному з банків 90 мільйонів гривень для рефінансування (зміцнення ліквідності), під 15% річних. Минулого тижня рефінансування під дещо більший відсоток отримали кілька інших банків.

Рефінансування у національній валюті НБУ надає регулярно, різним банкам, від початку року, з моменту усунення від влади колишнього президента Віктора Януковича. Тим часом у соцмережах з’являються припущення про те, що кошти на рефінансування Україна отримує за рахунок емісії. Однак в НБУ вмикання «друкарського верстата» не підтверджують.

Девальвація гривні викликана іншими чинниками, аніж емісія чи фінансова допомога банкам, переконана економіст, викладач Київської школи економіки Олена Беседіна. На її думку, Україна за нової влади має вільний курс валют, який реагує на політичні події.

«Спрацювали виключно політичні ризики, зокрема, ми бачили реакцію ринку на розпад парламентської коаліції. Сьогоднішній стрибок курсу – теж політичний. Рефінансування відбувається постійно. І це не ті обсяги, які можуть обвалювати курс гривні. Якщо уряд почне друкувати гроші – це відіб’ється на валютному ринку. Однак у мене немає інформації про те, що розпочалася потужна емісія. Нинішні очільники НБУ та уряду поводяться виважено і навряд чи підуть на такі кроки. З іншого боку, в Нацбанку резерви є обмеженими, і він мінімально втручається у валютний ринок, тому ми спостерігаємо вільний курс, який коливається від кожної зміни настроїв», – каже фахівець.

Водночас, за словами експерта, Україна днями має отримати наступний транш кредиту МВФ, а це, на її думку, стабілізує економіку в цілому і фінансовий сектор зокрема. Умови МВФ для України передбачають, що його валютний кредит може використовуватися, зокрема, і для стабілізації курсу національної валюти.

У лютому-березні цього року гривня стрімко впала відносно долара, тоді експерти пояснювали девальвацію не лише виведенням з України валюти президентом-утікачем, а й відсутністю постійного уряду. Із призначенням прем’єра та ключових міністрів курс гривні стабілізувався.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG