Доступність посилання

ТОП новини

Хто і для чого поширює дезінформацію про примусову мобілізацію?


Мем на повідомлення російської журналістки Альони Кочкіної «Зніміть мене в Нацгвардію»
Мем на повідомлення російської журналістки Альони Кочкіної «Зніміть мене в Нацгвардію»

У харківських військкоматах у відповідь на поширену дезінформацію закликають людей фотографувати або знімати на відео факти примусової мобілізації чоловіків. В обласному військкоматі назвали абсурдними чутки про те, ніби містом їздить автобус із тонованими вікнами, в який насильно заштовхують чоловіків і відвозять до місць, де триває антитерористична операція. Як переконують військові, кожному потенційному військовослужбовцеві представник військкомату має вручити повістку з печаткою, а вже після поглибленого медогляду фахівці вирішують, чи можна людину доправляти на службу в армії. Разом з тим люди охоче вірять легендам про те, що якихось хлопців уже схопили просто з супермаркету, а декого під час прогулянки в парку.

Кажуть, що Харковом їздять автобуси з тонованими або чорними вікнами. Вони приїжджають у місця великого скупчення людей: ринки, супермаркети, заводи, в парки, на пляжі. З них вискакують люди в масках, вдягнені у військове, і хапають усіх міцних чоловіків – везуть одразу на фронт. Від таких історій зараз просто вибухають соціальні мережі «ВКонтакте», «Однокласники», Facebook.

Переказують такі чутки одне одному і в транспорті, на вулицях, телефоном: жахаються, що їхні колеги, знайомі бачили, як упаковують хлопців до авто – але реальних доказів навести не можуть.

«Так, я чув таке. Мене деякі друзі переконують, що це трапилося з їхніми знайомими. Казали, що когось забирали, але після пред’явлення «білого квитка» їх відпускали, когось не відпускали», – розповів студент Артур, який на військовій кафедрі вивчає військову юстицію. Артур не може сказати, чи можна довіряти «інформації» від його знайомих.

«Побачивши такий автобус, треба спробувати зафіксувати транспорт» – Калгушкін

Чуткам про автобуси, куди нібито згрібають молодих хлопців для армії, вірить і Михайло – в університеті на військовій кафедрі він опановує майстерність танкіста.

«Моя думка – цього заперечувати немає сенсу, тому що становище в країні веде до цього», – каже студент Михайло. На запитання, чи пішов би він зараз воювати проти бойовиків угруповань «ДНР», «ЛНР», хлопець відповідає мляво: «Суперечити не став би».

У Харківському обласному військкоматі твердять, що «інформація» російської журналістки Олени Кочкіної не підтверджена ніякими доказами: мовляв, хтось чув, хтось бачив і не більше.

На думку заступника військового комісара Харківської області Юрія Калгушкіна, пост у соцмережах Кочкіної про те, що з поїздів та автобусів знімають хлопців і відвозять до АТО, є справжнім «вкиданням» дезінформації, аби дестабілізувати настрої харків’ян.

«Технологія впроваджується з метою поширення панічних настроїв, бо мені зараз телефонує дуже багато цивільного населення і кажуть: «Ось у цьому районі, на Безлюдівці, Холодній горі, ще десь…». Коли ми починаємо розбиратися, то не можемо дійти до першоджерела. Побачивши такий автобус, треба спробувати зафіксувати транспорт», – зазначив Юрій Калгушкін.

Військові разом із правоохоронцями повідомляють, що зараз ретельно перевіряється інформація про протиправні дії, пов’язані з примусовою мобілізацію.

«Жодної офіційної заяви в органах внутрішніх справ за вищевказаними фактами не зареєстровано», – каже речниця обласної міліції Наталія Захарова.

Заступник військового комісара Харківщини Юрій Калгушкін наголошує, що оповіщення військовозобов’язаних проводять представники виключно районних військкоматів за місцем роботи або проживання військовозобов’язаного. Вони повинні мати при собі посвідчення офіцера або військовий квиток. Працівник видає повістку з печаткою, де йдеться про час і адресу, коли і куди повинен прибути військовозобов’язаний. При цьому людина повинна розписатися в повістці. В оповіщенні можлива участь міліціонерів.

Під час третьої хвилі часткової мобілізації передбачається залучити до армії понад дві тисячі харків’ян.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG