Доступність посилання

ТОП новини

Президент – прем’єр – спікер: компроміс перед виборами


Зліва направо: Олександр Турчинов, Арсеній Яценюк, Петро Порошенко та Руслан Кошулинський, Київ, 31 липня 2014 року
Зліва направо: Олександр Турчинов, Арсеній Яценюк, Петро Порошенко та Руслан Кошулинський, Київ, 31 липня 2014 року

Київ – Верховна Рада у четвер не дала згоди на відставку уряду та затвердила запропоновані Кабміном зміни до Держбюджету та Податкового кодексу. Президент заявив про врегулювання політичної кризи в країні. Натомість експерти та депутати вважають порозуміння ситуативним, а проведення дострокових парламентських виборів може завадити подальшій плідній роботі парламенту.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Після того, як депутати конституційною більшістю підтримали урядові закони, спрямовані на фінансування Збройних сил, президент Петро Порошенко, який був у сесійній залі, не приховував «позитивне відчуття» від того, що одностайно ухвалено необхідний закон.

«70 мільйонів гривень на день сьогодні Україна витрачає для забезпечення антитерористичної операції», – зазначив глава держави.

Відтак Петро Порошенко наголосив на необхідності провести дострокові парламентські вибори, зауваживши, що це не завадить роботі чинної Верховної Ради.

Дострокові парламентські вибори – це вже реальність, 80% українців вимагають цього
Петро Порошенко

«Дострокові парламентські вибори – це вже реальність, – заявляє президент. – І це не тому, що цього хоче хтось із народних депутатів, політиків чи чиновників. Це тому, що 80% українців вимагають цього».

Яценюк наче на виправних роботах – експерт

Також Верховна Рада не дала згоди на відставку уряду. Голова фракції УДАРу Віталій Ковальчук зазначає, що порозуміння вдалося досягти завдяки взаємним поступкам.

«Якщо й не консенсусу, то певного відповідального компромісу досягли: і народні депутати між собою, і в діалозі з урядом. Звісно, цей рух був двостороннім», – наголошує він.

Олег Медуниця
Олег Медуниця

Натомість депутати з фракції «Батьківщина» Олег Медуниця зауважує, що досягнуті домовленості радше ситуативні. За його словами, «те, що сьогодні відбулося – це продукт домовленостей між президентом, прем’єром, спікером та головами фракцій».

Політолог Євген Магда сумнівається в тому, що уряду в подальшому буде легко домовлятися із парламентом про результативні голосування.

Євген Магда
Євген Магда

«Це спроба угоди про ненапад між президентом та прем’єром. Арсенію Петровичу дозволили потішити самолюбство тим, що за його відставку проголосувало критично мало людей. Але, як на мене, він залишився наче на виправних роботах у Кабінеті міністрів. Бо в будь-якому випадку уряд працював би до нової Верховної Ради», – вважає експерт.

За яким законом переобиратимуть парламент?

Наближення дострокових парламентських виборів, які попередньо заплановані на кінець жовтня, неминуче заважатиме злагодженій роботі різних політичних сил, переконаний Олег Медуниця. За його словами, «половина фракції мажоритарники – вони роз’їдуться по округах».

Наразі зберігається інтрига – за яким законом відбуватимуться дострокові вибори. Політики та експерти вважають високою ймовірність того, що парламент обиратимуть за чинним виборчим законом. Крім того, президенту та прем’єру доведеться докладати зусиль, щоб депутати не ухвалювали ближче до дня голосування популістських законів.

Водночас, президент, прем’єр-міністр та спікер домовилися про проведення консультацій «з приводу запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими виборчими списками, відновлення виборчих блоків як суб’єктів виборчого процесу», повідомляє прес-служба парламенту. А термін передвиборної кампанії на позачергових виборах планують скоротити із 60 до 45 днів.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG