Доступність посилання

ТОП новини

У виші на Донбасі хочуть вступати, але не знають, чи буде там навчання – «Опора»


П’ятниця, 1 серпня – останній день для абітурієнтів, щоб подати документи на вступ до вишів. Це стосується всіх регіонів України, крім Донбасу: там вступники можуть подаватися до 15 вересня. Як розповіла у бесіді з Радіо Свобода координатор освітніх програм громадянської мережі «Опора» Ольга Стрелюк, попри те, що ситуація на Донбасі лишається напруженою, охочих вступити у виші у цьому регіоні не бракує. Вони, однак, не знають, чи розпочнеться там узагалі навчальний рік. Радіо Свобода запитало у Ольги Стрелюк і про те, як цьогоріч вступають абітурієнти з Криму.

– Якщо абітурієнти з Криму склали зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) і мають атестат про повну загальну середню освіту, то вони мають менше проблем при вступі (ніж абітурієнти з Донбасу – ред.).

Закон про тимчасово окуповану територію фактично гарантує абітурієнтам з Автономної Республіки Крим, які склали ЗНО, зарахування поза конкурсом

Більше того: закон про тимчасово окуповану територію фактично гарантує абітурієнтам з Автономної Республіки Крим, які склали ЗНО, зарахування поза конкурсом. Єдине, що поки що вони, як і решта абітурієнтів, вступають на загальних підставах і будуть зараховані у загальний рейтинг, але якщо їм не вистачатиме балів для державного замовлення, то вищі навчальні заклади тоді мають звертатися до Міністерства освіти й науки України за додатковими місцями – спеціально для таких абітурієнтів із Криму.

– Яка ситуація з абітурієнтами з Донбасу? Була інформація, нібито на них можуть поширюватися якісь пільги?

Якщо говорити про пільги для абітурієнтів із Донбасу, то їх немає

– Якщо говорити про пільги для абітурієнтів із Донбасу, то їх немає. Більше того: подекуди ми отримували дзвінки на «гарячу лінію» про те, що абітурієнти, які мають право на позаконкурсний вступ, наприклад, ті, чиї батьки понад 15 років працювали на шахтах, не можуть підтвердити свій статус і право на позаконкурсний вступ, бо не працює або підприємство, або відповідні органи, які могли б видавати такі документи. Але, зрештою, ця пільга стосується абітурієнтів не лише з Донбасу, бо шахти у нас є і в Західній Україні.

Проблеми для вступників із Донбасу лишаються. По-перше, є невизначеність щодо того, що буде далі на самому Донбасі. По-друге, частина абітурієнтів не склала ЗНО і вони не могли брати участь у конкурсному відборі зараз. Є абітурієнти, які все ж подавали заяви до вишів столиці чи інших регіонів. Але їх, наприклад, цікавить: якщо ситуація врегулюється, чи матимуть вони змогу пізніше перевестися в Луганськ чи Донецьк. З цим питанням насправді звертається багато абітурієнтів.

Крім того, почастішали дзвінки від абітурієнтів із Донбасу, які ще нікуди не подавали документи. Вони теж хвилюються, бо приймальні комісії на Донбасі не працюють. Попри те, що вступ на Донбасі продовжений до вересня, але поки неясно, чи можна буде чи не можна буде там вступати.

– У виші Донбасу все одно хочуть подавати документи на вступ? Попри те, що там тривають бойові дії?

Насправді, дуже багато абітурієнтів хочуть лишатися на Донбасі і там здобувати освіту, попри те, що там є загроза їхньому життю і безпеці

– Насправді, дуже багато абітурієнтів хочуть лишатися на Донбасі і там здобувати освіту, попри те, що там є загроза їхньому життю і безпеці. Але дзвонять з Донбасу деякі абітурієнти чи їхні батьки і переживають: мовляв, у нас вступ продовжено до 15 вересня, тож ті абітурієнти, які не вступили в інших регіонах України, теж будуть до нас вступати і нам не залишиться місць державного замовлення. Тобто люди переживають, що на Донбасі не залишиться місць. Але поки що передчасно про це говорити, бо неясно, чи почнеться там навчальний рік, чи ні.

– Якщо говорити про абітурієнтів загалом, яку основну пораду Ви дали б їм на цьому етапі?

– Не поспішати укладати контракт, а, тим паче, проплачувати вищим навчальним закладам навчання за перший семестр. Тому що багато абітурієнтів, аналізуючи «роздуті» рейтингові списки, думають, що вони нікуди не вступлять, до того ж, виші вже їм телефонують чи розсилають смс із пропозицією податися на контракт.

Не треба поспішати до 11 серпня укладати контракт. Це варто робити лише після того, як буде завершено відбір на місця державного замовлення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG