Доступність посилання

ТОП новини

Як абітурієнти готувалися до ЗНО під вибухи снарядів на Донбасі


У Харкові склали ЗНО абітурієнти з Донбасу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

У Харкові склали ЗНО абітурієнти з Донбасу

У п’ятницю хлопці та дівчата – випускники шкіл Луганської та Донецької областей – мали можливість написати тести з української мови та літератури на території інших областей. Український центр оцінювання якості освіти дозволив абітурієнтам із міст та сіл, де точаться бої в рамках антитерористичної операції, перереєструватися для участі в додатковій сесії зовнішнього незалежного тестування.

За даними Українського центру оцінювання якості освіти, 21 тисяча абітурієнтів бажають скористатися такою нагодою. Харків приймає найбільше охочих писати ЗНО. А для тих, хто ще не зміг приїхати і написати тести з поважних причин, проведуть ще одну додаткову сесію наприкінці серпня в Донецьких та Луганських університетах.

Нині складати тести із зовнішнього незалежного оцінювання до Харкова приїхали понад 7800 абітурієнтів із Луганської та Донецької областей.

Явка абітурієнтів, навіть незважаючи на те, що багатьом із них довелося переїхати через кілька блокпостів, і зважаючи на те, які там відбуваються події, складає десь близько 84 відсотків. Це дуже добрий показник», – тішиться директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.

Якщо ж говорити про всеукраїнські масштаби, то явка складення ЗНО під час додаткової сесії, за попередніми даними, сягнула 93 відсотків.

До 15 липня юні донеччани та луганчани в Харкові писатимуть тести з обраних дисциплін, весь цей час житимуть в університетських гуртожитках або в родинах родичів чи друзів.

«Абстрагувалися. Ховалися в комірчині. Намагалися абсолютно себе ізолювати від усього цього. Безумовно, дуже складно було готуватися, але сподіваюся, що буде добре», – каже Дарина, яка приїхала до Харкова складати ЗНО із Краматорська. Вона планує в одному з Харківських університетів опанувати майстерність рекламника та зв’язків із громадськістю.

У Краматорську помешкання дівчини розташоване якраз неподалік від аеродрому, де точаться бої. «У нас буквально днями бомбили. Всі мої товариші виїхали з району. У їхніх домівках розбиті дахи, тварин порозривало, знаєте, така ситуація досить складна. Дуже складно ще й психологічно, бо моя родина так-би мовити не належить до прихильників «ЛНР» чи «ДНР», тому спочатку нашу родину найближче оточення не розуміло», – говорить абітурієнтка з Краматорська.

Проросійські бойовики в центрі Донецька, 1 липня 2014 року
Проросійські бойовики в центрі Донецька, 1 липня 2014 року

Сьогодні вона складала тести з української мови та літератури, втім, у дівчини чітке усвідомлення самоідентифікації – українка. А от луганчани Влад та Оля попри те, що обирають Український виш для опановування іноземної філології чи філософії, висловлюються щодо досягнення миру в двох східних областях з позиції, так би мовити, триєдиного союзу братських народів.

«Ну які вороги? Ми всі брати, співбрати. І взагалі, Україна, Росія, Білорусь – це брати, у них менталітет однаковий і тому – це сором воювати одне з одним», – переконують Влад та Ольга. Двоє однокласників приїхали писати тести до Харкова, ну а потім здаватимуть документи в тутешній національний університет імені Каразіна, бо кажуть: там в Луганську навчатися небезпечно. Про пропозиції від кримських чи російських вишів щодо безкоштовного навчання молоді так званих республік «ДНР» та «ЛНР» Влад із Ольгою не чули.

Не вірте представникам так званих «ДНР» і «ЛНР» – освітянин

За словами абітурієнтів, які прибули до Харкова на тестування, з небезпечної зони не всі змогли прибути, з різних причин: у когось не було можливості звідти виїхати, у декого немає грошей на проїзні квитки та проживання у Харкові, бо в деяких містах і селах у зоні АТО люди не отримують зарплат і соціальних виплат.

До того ж так звані «урядовці» угруповання «Луганська народна республіка», яке в Україні визнано терористичною організацією, поширили інформацію серед абітурієнтів про те, що в республіці скасовано ЗНО у зв’язку з воєнним станом, а місцевим вишам наказано проводити вступні іспити з 15 липня.

Директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук закликає луганчан не довіряти таким псевдонаказам, бо інакше абітурієнти можуть бути ошуканими.

«Всі університети, які працюють на території Луганської та Донецької областей – це українські виші – це однозначно. Ніхто з цих університетів не став, і думаю вже не стане університетом «ДНР» чи «ЛНР». Ці люди можуть бути серйозно ошукані», – попереджає Ігор Лікарчук.

Освітянин нагадує, що для приблизно 13 тисяч луганських та донецьких абітурієнтів Український центр оцінювання якості освіти проводитиме ще одну додаткову сесію ЗНО. Скласти тести можна буде в університетах двох областей наприкінці серпня – це за умови стабілізації суспільно-політичної ситуації на сході. У зв’язку з проведенням додаткового тестування в луганських та донецьких вишах буде подовжена вступна кампанія до 25 вересня. Ігор Лікарчук не береться прогнозувати, чи зможуть луганські та донецькі університети набрати перші курси, та й взагалі складно говорити, як вестиметься учбовий процес на захопленій бойовиками території.

Самі ж абітурієнти, з якими спілкувалися журналісти Радіо Свобода, кажуть, що обирають для вступу університети подалі від війни, хочуть навчатися в містах, де мир і спокій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG