Доступність посилання

ТОП новини

Зона АТО: російські безпілотники, обстріли й вогневі позиції з боку Росії


Український військовослужбовець на блокпосту біля села Нікішине, 1 серпня 2014 року
Український військовослужбовець на блокпосту біля села Нікішине, 1 серпня 2014 року

Київ – Опівночі 1 серпня Україна відновила бойові дії в зоні АТО, дотримавшись своїх зобов’язань щодо припинення вогню у «день тиші», 31 липня, про що просили ООН та ОБСЄ. Це було потрібно для початку роботи міжнародної комісії з розслідування причин катастрофи малайзійського літака. І 1 серпня ця комісія таки дісталася місця трагедії в повному складі, попри провокації бойовиків, як повідомляє віце-прем’єр України Володимир Гройсман. Тим часом у небі Донбасу українські військові збили черговий російський безпілотник. За даними РНБО, 1 серпня тривали обстріли позицій української армії не лише з боку сепаратистів, але й з боку території Росії.

Міжнародна комісія з розслідування авіакатастрофи лайнера «Малайзійських авіаліній» на території Донбасу нарешті змогла дістатися місця його падіння. У п’ятницю, 1 серпня, вона працювала на місці трагедії у повному складі. 101 експерт із ОБСЄ, Нідерландів та Австралії обстежував під палючим донецьким сонцем місцевість та уламки літака.

За словами віце-прем’єр-міністра України, голови державної комісії з розслідування причин катастрофи Boeing-777 «Малайзійських авіаліній» Володимира Гройсмана, наразі ще рано говорити про якісь попередні висновки й часові рамки, головне – повернути всі тіла невинно загиблих людей на батьківщину.

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

«Є там російські експерти чи немає, не так важливо, оскільки ми вважаємо, що є певна заангажованість Росії у цьому питанні. Важливо, щоб усі тіла знайти, всіх повернути додому, щоб їх могли поховати. Оце гуманітарне питання потрібно вирішити у першу чергу», – наголосив представник українського уряду.

Україна разом із міжнародною спільнотою також очікує від бойовиків збройного угруповання «ДНР», визнаного офіційним Києвом терористичним, що те нарешті відпустить потяг із особистими речами загиблих. На це їм дали два дні, цей час, за словами Володимира Гройсмана, ще не сплив.

Із території Росії обстріляли пункти «Довжанський» і «Успенка» – РНБО

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

Речник інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко повідомив, що частина українських підрозділів, які тривалий час перебували на кордоні в оточенні, й котрі зазнавали обстрілів одночасно з російського боку і з протилежного, – були виведені на безпечні позиції. Представник РНБО запевняє, що з-поміж них є і бійці 72-ї окремої механізованої бригади, 79-ї аеромобільної бригади. 72-а бригада з 12 липня перебуває в оточенні біля пропускного пункту «Ізварине». Відтоді вона не може дочекатися підкріплення. З власних джерел Радіо Свобода відомо, що станом на ранок 2 серпня бійці 72-ї бригади далі перебували на кордоні під обстрілами.

«Артилерійського обстрілу з території Російської Федерації зазнав пункт пропуску «Довжанський». Приблизно в цей же час із населеного пункту Російської Федерації відбувся артилерійський обстріл українського пункту «Успенка», – повідомив Андрій Лисенко.

Клікніть, щоб передивитися хронологію АТО
Клікніть, щоб передивитися хронологію АТО

Згідно з даними, наведеними речником інформаційно-аналітичного центру РНБО, українська розвідка виявила встановлення за один кілометр від українського кордону з російського боку біля населеного пункту Малоєкатєріновка зенітно-ракетного комплексу «Оса». Він оснащений чотирма ракетами, його радіус дії – 9 кілометрів.

Навпроти Чернігівської області на території Росії розташовані 17 установок «Град» – прикордонники

Крім того, над українською територією військові збили черговий російський безпілотник.

«На Донеччині українським військовим вдалося збити російський безпілотний літальний апарат модифікації «Орлан-10», який здійснював розвідку місць дислокації сил антитерористичної операції», – повідомив полковник Лисенко.

Російський безпілотник збитий на Донбасі, 1 серпня 2014 року
Російський безпілотник збитий на Донбасі, 1 серпня 2014 року

Новою гарячою точкою на мапі сходу України стало 60-тисячне місто Шахтарськ у Донецькій області. Саме тут 31 липня загинули 10 українських військових. Вони потрапили у засідку озброєних бойовиків. У РНБО повідомляють, що проросійські бойовики стягують до міста військову техніку та сили, мінують під’їзні шляхи.

Бойовики обстріляли з мінометів і танків позиції української армії біля Червонопартизанська, Амвросіївки та села Зелене Амвросіївського району.

Українські прикордонники в унісон із військовослужбовцями Збройних сил повідомляють про те, що у російському прикордонні далі облаштовуються вогневі позиції для обстрілів української території. За їхніми даними, біля населеного пункту Стратива Стародубського району Брянської області за 5 кілометрів від кордону навпроти Чернігівської області розташовані 17 установок «Град», які направлені в бік України.

І в той час коли мешканці Шахтарська вимушені поспішно евакуюватися з міста, тікаючи від вогню і мін, у визволених українських містах люди повертаються до повноцінного життя. Так, у Краматорську налагодили водопостачання, а у Слов’янську – запустили тролейбуси.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG