Доступність посилання

ТОП новини

Працівники заводу «Цирконій» вимагають виплати зарплатних боргів майже за рік


Працівники унікального заводу «Цирконій» вимагають роботи й зарплати
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Кілька десятків працівників державного заводу «Цирконій» з Дніпродзержинська, яке виробляє сировину для атомних електростанцій, у понеділок пікетували будівлю Дніпропетровської облдержадміністрації з вимогами виплати боргів із зарплати й відродження їхнього підприємства.

У руках вони тримали плакати з написами «Борги із зарплати – ганьба гаранта Порошенка», «Державо, віддай наші гроші!», «Чому державі не потрібен вітчизняний цирконій?», «Війна війною, а зарплату – на «бочку».

За словами учасників акції протесту, з осені минулого року через брак державних замовлень їхнє підприємство, відоме в усьому світі, простоює, а з березня нинішнього – більшість працівників відправили у вимушені відпустки зі збереженням двох третин окладу. Як повідомили пікетувальники, упродовж 11 місяців вони не отримують зарплати, загалом робітникам заборгували майже 10 мільйонів гривень.

«Підприємство перебуває в жалюгідному стані: майже 11 місяців заборгованості із зарплати, понад 2 роки заборгованості до Пенсійного фонду. Наразі підприємство має бути законсервоване, але зрозуміло, що воно буде просто закрите. Кинути обладнання без обслуговування – означає знищити його. Крім того, частина робітників підприємства взагалі залишиться без роботи», – сказала робітниця заводу Ольга Мельникова.

З будівлі облдержадміністрації до пікетувальників сьогодні ніхто не вийшов, однак кількох їхніх представників запросили до ОДА на переговори. За підсумками перемовин у профільному управлінні, поінформував профспілки підприємства Олексій Чоха, облдержадміністрація зобов’язується звертатись щодо проблем їхнього виробництва до столичних високопосадовців.

«Переговори успішні на 51%. Гарантію виплати заробітної плати має дати профільне міністерство. Якщо ж цього не станеться, то облдержадміністрація звертатиметься до прем’єра Арсенія Яценюка, а він вже не зможе піти від цього питання», – сказав Чоха.

Пікетувальників з «Цирконію» підтримав дніпропетровський Євромайдан: євромайданівці запропонували робітникам допомогти в поданні скарги до прокуратури й в організації засідання «круглого» столу щодо долі підприємства з усіма зацікавленими сторонами.

У випадку відсутності реакції з боку влади працівники «Цирконію» збираються 24 серпня, у День Незалежності, провести наступну акцію протесту.

XS
SM
MD
LG