Доступність посилання

ТОП новини

Анексія Криму вже вдарила по авіакомпаніях Росії


Сімферополь – Не зважаючи на бадьорі заяви офіційних осіб про несуттєвість європейських санкцій для російського бізнесу, негативні наслідки секторальних обмежень з’явилися досить швидко. У минулі вихідні стало відомо, що одна з перших «ластівок» у переліку персоніфікованих санкцій проти компаній з Росії – малобюджетний авіаперевізник «Доброльот» – змушений припинити свою роботу.

Про внесення «Доброльоту» (дочірньої компанії «Аерофлоту») до списку санкцій стало відомо 30 липня. Як пояснювалося в повідомленні Ради Євросоюзу, авіакомпанія здійснювала польоти винятково між Москвою і Сімферополем, тим самим полегшуючи інтеграцію Криму до Росії і підриваючи територіальну цілісність України. А вже на початку серпня оголошені санкції спричинили припинення роботи перевізника.

Як говориться в офіційному повідомленні на сайті «Доброльоту», компанія змушена призупинити польоти на всіх маршрутах, починаючи з 4 серпня 2014 року. Причиною названі санкції, введені ЄС щодо авіакомпанії, через які низка європейських контрагентів відмовилися виконувати свої зобов'язання перед перевізником: анульована дія договорів лізингу, технічного обслуговування та страхування повітряних суден, а також надання аеронавігаційної інформації.

У компанії повідомили, що на маршруті Москва – Сімферополь – Москва всі пасажири, що мають авіаквитки до 15 вересня включно, будуть перевезені додатковими рейсами авіакомпанії «Оренбурзькі авіалінії» в дату і час, вказані у квитках. На маршруті Москва – Волгоград – Москва пасажири, що мають авіаквитки до 20 серпня включно, також будуть перевезені «Оренбурзькими авіалініями» в заявлені дату і час. Рейси на всіх інших маршрутах, заплановані на другу половину серпня (у Самару, Перм, Уфу, Єкатеринбург, Сургут і Казань) тимчасово скасовуються, пасажирам будуть повернуті гроші за квитки.

Останній лоукостер

Міністерство транспорту Росії вже поспішило оголосити, що призупинення рейсів «Доброльоту» жодним чином не позначиться на транспортній доступності Криму. «На сьогоднішній день аеропорт «Сімферополь» щодня приймає і відправляє близько 16 тисяч пасажирів. За добу аеропорт Сімферополя обслуговує в середньому 110-120 рейсів, що виконуються з понад 30 міст Росії 25 авіакомпаніями. Авіакомпанія «Доброльот» виконувала щодня 8 рейсів в обидва боки», – повідомили в прес-службі міністерства.

Втім, цей прецедент має значення не тільки для авіасполучення між Росією і Кримом, він несе серйозні наслідки для російського ринку авіаперевезень у цілому. Адже сьогодні «Доброльот» є єдиним малобюджетним авіаперевізником на російському ринку – так званим лоукостером. І його можливий крах ставить хрест на всьому напрямку дешевих авіаперевезень у Росії. «Авіанова» та «СкайЕкспресс», які раніше займали цю нішу, вже припинили своє існування.

Голова уряду Росії Дмитро Медведєв фотографується з першими пасажирами авіакомпанії «Доброльот» в аеропорту «Шереметьєво», 10 червня 2014 року
Голова уряду Росії Дмитро Медведєв фотографується з першими пасажирами авіакомпанії «Доброльот» в аеропорту «Шереметьєво», 10 червня 2014 року

Компанія «Доброльот» була створена в жовтні 2013 року як «дочка» державного «Аерофлоту» (володіє 100% акцій). Причому запуск національного лоукостера позиціонувався як проект державного значення і був підтриманий на найвищому рівні. 20 травня 2014 року компанія отримала сертифікат експлуатанта, а вже через тиждень, в ніч на 27 травня, відкрила продаж квитків на перший рейс. Його вирішили виконувати за маршрутом Москва – Сімферополь, хоча спочатку планувалося, що перший літак вилетить до Санкт-Петербурга. Тільки за перші 12 годин були продані більше 4 тис. квитків до Криму за ціною від 979,5 до 3,5 тис. руб. в одну сторону. Перший рейс до Сімферополя авіакомпанія виконала 10 червня. Перед відправкою літак відвідав російський прем'єр Дмитро Медведєв, який сказав, що ціни на квитки «для нашої країни просто прекрасні». З 1 серпня авіакомпанія відкрила рейс з Москви до Волгограду, на всіх інших заявлених напрямах польоти ще не стартували, хоча продаж квитків вже почався.

Загалом до 15 вересня перевізник мав намір здійснити 172 оборотних рейси за маршрутом Москва – Сімферополь – Москва, на які вже купили квитки 61,6 тис. пасажирів. У Волгоград встигли продати 4,5 тис. квитків на 17 рейсів. Тепер витрати на перевезення цих 66 тис. осіб доведеться взяти на себе «Аерофлоту», як і компенсацію вартості повернутих квитків.

Варто відзначити, що крім «Доброльоту» авіасполучення між Росією і Кримом забезпечують понад два десятки російських компаній, серед яких сам «Аерофлот», а також такі великі перевізники, як «Трансаеро», S7, «Уральські авіалінії» і Red Wings. Однак санкції торкнулися тільки лоукостера. Насамперед, це пов'язано з тим, що на момент введення санкцій «Доброльот» фактично виконував польоти тільки в Крим, а всі інші напрямки були лише на стадії підготовки. По-друге, він на 100% є державною компанією, а заходи проти нього побічно б'ють по інтересах найбільшого російського перевізника «Аерофлоту».

Ці стартові умови від початку робили «Доброльот» вразливим, однак російські експерти до останнього зберігали оптимізм. Навіть після включення компанії в список санкцій ЄС від 30 липня в російській економічній пресі лунали коментарі про те, що вони не позначаться на роботі перевізника, тому що він не виконує рейси за кордон. Однак, як з'ясувалося, і для компаній, що обслуговують суто внутрішньоросійські напрямки, західні санкції згубні.

Чому санкції страшні авіакомпаніям

Західні санкції б'ють по російській авіації за чотирма ключовими напрямками: лізинг повітряних суден, технічне обслуговування, страхування і надання аеронавігаційної інформації. Випадання лише однієї з цих складових уже ставить під питання можливість подальшого виконання польотів. Не кажучи вже про всі чотири в комплексі, що наочно продемонстрував приклад «Доброльоту».

За даними аналітиків, сьогодні російський авіаринок на 90% залежить від лізингу (довготривалої оренди) повітряних суден. Послугами іноземних лізингових компаній користуються всі, у кого в парку є техніка зарубіжного виробництва – літаки Boeing, Airbus тощо.

«Лізинг у пакеті супроводжується договорами на технічне обслуговування, страхування і навігаційну інформацію, – пояснює кримський економічний експерт Андрій Клименко. – Справа в тому, що для жодної з цих чотирьох складових немає протиотрути в Росії. Навігаційна інформація поставляється у форматі обладнання кожного конкретного літака. Техобслуговування означає можливість отримувати запчастини та комплектуючі. Ну і страхування – якщо немає страховки, то літак не може літати в принципі. Розрив будь-якого з договорів призвів би до сумних наслідків».

Стюардеса біля трапа літака авіакомпанії «Доброльот», що приземлився в аеропорту Сімферополя, 6 червня 2014 року
Стюардеса біля трапа літака авіакомпанії «Доброльот», що приземлився в аеропорту Сімферополя, 6 червня 2014 року

У цьому конкретному випадку один із найбільших у світі лізингодавців авіаційної техніки – ірландська компанія SMBC Aviation Capital відмовилася виконувати договір на поставку «Доброльоту» літаків Boeing 737-800NG, надавши лише два з восьми запланованих на 2015 рік пасажирських авіалайнерів. Саме лайнери Boeing 737-800NG мали стати основою авіапарку лоукостера.

Але навіть наявні два літаки не могли продовжувати нормально працювати. Німецька компанія Lufthansa Technik, яка раніше виграла тендер на надання технічної підтримки флоту «Доброльоту», відмовилася здійснювати технічне обслуговування. За інформацією видання «Комерсант», йдеться як про легке техобслуговування судів, яке потрібно робити за необхідності, так і про важке, якого літаки потребують раз на шість років.

Третя ключова умова – страхування. Російська «Альфа Страхування» не може повноцінно страхувати свого клієнта без європейських партнерів. А через введення санкцій перестраховий брокер повідомив російському страховику, що всі договори перестрахування щодо ризиків «Доброльоту» втрачають чинність.

Крім того, на думку учасників ринку, також незабаром могли виникнути і проблеми з бронюванням квитків на рейси «Доброльоту». Авіакомпанія працює через американську систему Navitaire, якою користуються в основному лоукостери. А всі названі вище причини в своїй сукупності й викликали зупинку роботи компанії, наочно продемонструвавши те, наскільки російський бізнес залежить від міжнародних структур.

Хто наступний?

Потрапляння російського авіаперевізника під санкції стало неприємним сигналом для всієї цивільної авіації Росії. Адже жодна з компаній не застрахована від повторення долі «Доброльоту» у разі подальшого розширення секторальних санкцій.

Сумний приклад лоукостера має змусити російські авіакомпанії переглянути свої маршрути, мінімізувавши сполучення з кримськими аеропортами

Як вважає Андрій Клименко, сумний приклад лоукостера має змусити російські авіакомпанії переглянути свої маршрути, мінімізувавши сполучення з кримськими аеропортами. «Це не просто сигнал, це дуже сильний сигнал, що з ними вчинять так само, – переконаний він. – Це треба розуміти так: хлопці, ви будете літати тільки на своїх старих «Ту» і, можливо, на бразильських Embraer. Тому, я думаю, у російських авіакомпаній виник серйозний головний біль».

Причому, як вважає експерт, Європа не зупиниться на обмеженнях лише на адресу однієї російської компанії, яка до того ж обслуговувала тільки внутрішні рейси. На його думку, незабаром санкції можуть наздогнати одного з перевізників, які виконують рейси за кордон. «Вірогідність цього не просто є, вона дуже висока», – упевнений він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG