Доступність посилання

ТОП новини

Янукович вимагає від Європейського суду визнати незаконним його усунення з посади президента


Колишній президент України Віктор Янукович подав позов до Європейського суду (EU General Court) щодо визнання незаконним його усунення з посади. Про це йдеться в опублікованому Офіційному журналі ЄС.

У тексті позову йдеться про те, що Янукович не згоден з тим, що у рішенні про застосування щодо нього санкцій його названо «колишнім президентом України». Янукович наголошує, що є «демократично обраним» главою держави.

Крім позову Віктора Януковича, до Європейського суду подали позови двоє його синів, які, як і батько, серед іншого стверджують, що їм невідомо про існування будь-яких справ про розтрату державних коштів. Позивачі-Януковичі звинувачують ЄС у порушенні права на юридичний захист та права на власність, яка захищається Хартією Європейського Союзу про основні права.

Крім позову Януковичів, Офіційний журнал ЄС опублікував позовну заяву бізнесмена Сергія Курченка, який вважає несправедливими санкції щодо його особи і стверджує, що Рада ЄС не надала жодної інформації про розслідування його фінансової діяльності, порушила права на власність і використала неточні дані.

Віктор Янукович і його сини – Віктор та Олександр позиваються до суду ЄС не вперше, 14 травня вони вимагали від європейської Феміди зняти заборону на в'їзд до ЄС і замороження активів. ЄС вважає цих осіб «відповідальними за незаконне привласнення українських державних коштів». Список санкцій був оприлюднений і набрав чинності ще на початку березня.

XS
SM
MD
LG