Доступність посилання

ТОП новини

Вояки 72-ї бригади повертаються з території Росії


Українські військовослужбовці на території Росії, 4 серпня 2014 року
Українські військовослужбовці на території Росії, 4 серпня 2014 року

Київ – Велика частина українських вояків, які змушені були відступити під тиском озброєних сепаратистів у Росію, вже повернулася до України. Про це заявляють і представники силових відомств, і експерти. В РНБО запевняють, що кордон і далі під контролем, колони з бойовиками – знищуються. Між тим в Україні розгорілася дискусія – оцінювати цей вчинок як зраду чи як грубу помилку керівництва АТО.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

Більшість вояків 72-ї бригади українських Збройних сил, яка прикривала кордон Росії в Луганській області під перехресним вогнем сепаратистів та російських військ – нині перебувають в Україні, на території, яку контролюють сили АТО. Про це заявив у вівторок Радіо Свобода речник інформаційного центру РНБО Андрій Лисенко.​

У понеділок в Міністерстві оборони заявляли, що понад 400 солдатів бригади та прикордонників у неділю змушені були перейти російський кордон в районі російського селища Гукове, коли у них скінчилися набої. Інша частина – з боєм прорвалася в бік основних сил АТО. Наразі половина з них повернулася до України в результаті перемовин; на колону напали дорогою, але обійшлося без втрат, повідомив, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, Андрій Лисенко.

Українські військовослужбовці на території Росії, 4 серпня 2014 року
Українські військовослужбовці на території Росії, 4 серпня 2014 року

Інформація про те, що вони попросили притулку в Росії – неправда!
Андрій Лисенко

«195 бійців 72-ї бригади вже повернулися з Російської Федерації, частина-ще перебувають там. Інформація про те, що вони попросили притулку в Росії – неправда! Нині тривають переговори про їхнє повернення», – пояснив Андрій Лисенко. За його словами, у російському прикордонні українські солдати зустрілися з місією ОБСЄ та з представниками українського МЗС, і спільними зусиллями вдалося повернути частину бійців до України.

Кордон контролюватимуть з певної відстані – щоб мінімізувати шкоду від російських обстрілів?

На уточнююче запитання Радіо Свобода, речник інформцентру РНБО запевнив, що українські сили продовжують контролювати кордон, але інакше, ніж було до цього.

Всі спроби найманців та російських військ прорватися з Росії фіксують розвідники, і наводять на них артилерію
Андрій Лисенко

«72-гу бригаду замінили інші підрозділи, вони розташувалися дещо вглиб від кордону. Кожну одиницю техніки чи колонну, яка йде з Росії – вони бачать і реагують», – запевнив Лисенко. За його словами, у прикордонні всі спроби найманців та російських військ прорватися з Росії фіксують розвідники, і наводять на них артилерію, якщо ж це не можливо – стежать за ними до того місця, де українська артилерія і авіація може їх знищити. На частині прикордоння Луганської області українська військова авіація тимчасово не робить польотів, через те, що кілька літаків збили з російської території, пояснює Лисенко.

Тим часом в українських соцмережах розгорілася дискусія щодо того, чи є вчинок українських вояків зрадою, чи в цій ситуації винне керівництво АТО.

Валерій Гелетей
Валерій Гелетей

Міністр оборони Валерій Гелетей в контексті цього заявив, що коли частина бригади проривалася – інша тримала оборону, прикриваючи бойових товаришів. І після цього змушена була під обстрілом переходити кордон.

Діаметрально протилежна дискусія розгорілася в російському інформпросторі. Коли виявилося, що українці не попросили притулку, а повертаються до України – чимало росіян у соцмережах стали обурюватися, чому Росія відпустила українських військових, яких російська телевізійна пропаганда з початку АТО називає «карателями».

Пояснення, які звучали – це те, що на Кремль натиснули представники ОБСЄ, які зустрілися з українцями на кордоні. Натомість російські блогери, відомі своїми антиукраїнськими настроями, пояснюють це тактичною хитрістю російського керівництва. Один із таких блогерів Денис Єрошенко запевняє, що українські вояки здалися, а бригада фактично знищена, і що російська сторона має намір і надалі нейтралізувати українські Збройні сили, але при цьому – має й надалі робити вигляд, що до конфлікту не має стосунку.

Ще до відходу 72-ї бригади родичі вояків били на сполох, говорячи про те, що солдати кілька тижнів не мають підкріплення та постачання.

Олексій Мельник
Олексій Мельник

Інцидент із 72-ю бригадою окреслив ті проблеми, які мають місце в управлінні антитерористичною операцією, заявив Радіо Свобода співдиректор програми міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник.

Наближення наших сил до кордону завжди викликає артилерійську атаку Росії
Олексій Мельник

«Існують серйозні проблеми з плануванням і координацією дій. Бракує резервів, які могли б надати вогневу підтримку та забезпечити ротацію. Головний фактор, який впливає на перебіг подій – це Російська Федерація. Наближення наших сил до кордону завжди викликає артилерійську атаку Росії», – зазначає експерт.

За словами Олексія Мельника, українські військові не можуть відповідати на обстріли з російської території. Через це штаб АТО почав змінювати тактику, і в цьому вже є певні успіхи. Так, силовики не створюють вузьких коридорів біля кордону, де їх розстрілюють перехресним вогнем бойовики і російські артилеристи. Натомість вони оточують та розчленовують території, де є бойовики, як це вже сталося з Донецьком, Луганськом та Горлівкою, і поетапно витискають їх у бік російського кордону.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG