Доступність посилання

ТОП новини

Україна дозволяє на собі заробляти Росії (огляд преси)


У відповідь на запровадження Росією торговельних ембарго Україна... збільшує імпорт російської продукції, констатує газета «День». Експерт видання інформує, що за підсумками І півріччя 2014 року Україна експортувала продукції в Росію на суму трохи менше ніж 5 мільярдів доларів, а імпортувала на близько 8 мільярдів доларів. «Торговельне сальдо – мінус три мільярди доларів, з яких два мільярди наросло під час військових дій. Тобто Україна все ще дозволяє на собі заробляти агресору», – наголошує експерт. На його думку, країна адекватно не відповідає, хоча може. Але алгоритм повинен бути правильний і добре виважений. Який саме – інформується в статті «Кому війна, а кому...».

«Чи повинні українці любити росіян?» – у статті під таким заголовком дописувач газети «День» наголошує, що гасло: «Любимо росіян, ненавидимо Путіна» – сьогодні не має під собою жодного реального підґрунтя і лише дезорієнтує українських громадян. Час відмовитися від порожньої риторики про «братній народ», пропонує автор. І не тільки тому, що «міф про братні народи давно вже розбили прикладами автоматів і розтоптали армійськими чоботами». Йдеться про куди більш засадничі речі. Адже терміни «братні народи» є винаходом тоталітарно-імперіалістичної пропаганди часів Жданова та Геббельса. Це не означає ненависті чи зневаги до Росії та росіян. Ідеться просто про необхідність зважати на незаперечні факти. А вони полягають в тому, що без масової підтримки з боку населення Росії не палахкотіла би війна на сході України, не гинули би найкращі патріоти у лавах бійців АТО, не зазнавало б тяжкої скрути цивільне населення, не руйнувалася б інфраструктура регіону, не здійснювалася б «газова» блокада тощо. Відповідальність за це лежить не лише на Путіні чи на російському телебаченні, а щонайменше на восьми з десяти росіянах. Звісно, честь і хвала тим, хто в неототалітарній російській імперії залишається чесними і розумними людьми, але любити всіх росіян за те, що серед них все ж трапляються порядні люди, не україножери, не великодержавні шовіністи, – це малоросійський садомазохізм, переконаний автор.

Газета «Україна молода» висловлює обурення – чому досі лишається головним прикордонником України Микола Литвин. Видання запитує – чи планує теперішня влада покінчити з кастою недоторканних, підживлених зв’язками та грошима? Чи головним критерієм перебування в політичному мейнстримі, як і раніше, є не порядність й незаплямованість, а вміння прислужитися сильним світу цього? Доля братів Литвинів, доля Леоніда Кучми та їм подібних буде надзвичайно показовою, наголошує видання.

Журналісти газети «Сегодня» звітують про свою мандрівку Кримом і розповідають чим живе півострів сьогодні. Враження невтішні – порожні пляжі та готелі, закинуті території та сподівання кримчан про краще життя.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG