Доступність посилання

ТОП новини

Кінорезонанс для українського Майдану


Кінорезонанс для українського Майдану
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Київ – Український Майдан очима американського режисера Євгена Афінеєвського, що народився в Росії. Радіо Свобода побувала на закритому показі стрічки «Молитва за Україну». Український глядач побачить прем’єру документальної стрічки про революцію гідності 21 листопада, на річницю Майдану.

Півсотні героїв за 80 хвилин екранного часу розповідають кожен про свій особистий Майдан. Серед них – медики, волонтери польової кухні, родичі героїв Небесної сотні та студенти, яких «Беркут» побив уночі 30 листопада 2013 року.

Режисер стрічки «Молитва за Україну» (Pray for Ukraine) Євген Афінеєвський розповідає: хотів створити фільм-хронологію, аби навіть ті, хто жодного разу не був на Майдані, зрозуміли, що пережила Україна взимку 2013 року.

Фільм, який я створив, показано очима майданівців, хто там стояв. Разом із тим, це пам’ятник тим, хто загинув
Євген Афінеєвський

«Я хочу донести до всього світу те, що українці намагались донести тут, на Майдані. Фільм, який я створив, показано очима майданівців, хто там стояв. Разом із тим, це пам’ятник тим, хто загинув», – розповідає режисер.

Згадували про те, чим був для них Майдан Руслана Лижичко, сотник Володимир Парасюк та активіст Михайло Гаврилюк. Одна з героїнь «Молитви за Україну», перекладач Катерина Аверченко, була серед побитих «Беркутом» студентів під Монументом Незалежності. З екрану стрічки вона розповідає про моторошні події тієї ночі.

Коли ми співали гімн – нас погнали. Нас погнали, як тварин
Катерина Аверченко

«Коли ми співали гімн – нас погнали. Нас погнали, як тварин», – згадує активістка.

Робота над документальним фільмом «Молитва за Україну» тривала близько трьох місяців. Аби документально відтворити події зими 2013 року, українські медіа Радіо Свобода, «5 канал», Спільнобачення та інші надали свої архівні кадри. Афінеєвський розповідає: фільм подаватимуть найпрестижнішу кінопремію «Оскар», а також американські та канадські кінофестивалі.

Стрічка вийшла за підтримки Міністерства культури України. Зокрема, Євген Ніщук, міністр культури та модератор на сцені Майдану, переконаний: кінорезонанс для України зараз надзвичайно важливий. На його думку, це допоможе простояти російській пропаганді.

«Чим більше буде фільмів, матеріалів, правди про ті події: чим жили, як жили і як здобували свою перемогу за гідність і справедливість, – тим більше це буде наша спільна перемога», – переконаний Ніщук.

Офіційна прем’єра в Україні планується на 21 листопада, у день народження Майдану.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG