Доступність посилання

ТОП новини

По кому вдарить заборона імпортних продуктів у Росії?


Імпортні продукти в магазині у Москві, 7 серпня 2014 року
Імпортні продукти в магазині у Москві, 7 серпня 2014 року

Москва – Російський прем’єр-міністр Дмитро Медведєв підписав 7 серпня постанову про введення ембарго на поставки окремих категорій продовольчих товарів із країн, які ввели проти Росії санкції через її дії щодо України. У список потрапили молочна, м’ясна, плодоовочева продукція, а також риба зі США, країн Євросоюзу, Японії, Канади, Австралії та Норвегії. У середу введення таких санкцій своїм указом зажадав президент Володимир Путін.

Дмитро Медведєв
Дмитро Медведєв

Росія відмовляється від імпорту продовольства з країн, які ввели проти неї санкції через дії проти України. Оголошуючи рішення уряду, російський прем’єр Дмитро Медведєв сказав, що Росія «до останнього сподівалася, що закордонні колеги зрозуміють, що санкції – це шлях у глухий кут». Як заявила прес-служба Кремля, указ Володимира Путіна про застосування спеціальних економічних заходів підписаний «з метою захисту національних інтересів» держави. Про це ж фактично сказав і Дмитро Медведєв.

«Ми неодноразово чули скарги на те, що російські товари, продукти не пускають у російські торговельні мережі, у крамниці. Ось ці відповідні заходи, які ми вводимо, фактично розчистять полиці крамниць для наших товаровиробників», – сказав Медведєв.

Зростання цін неминуче

На думку професора московського факультету світової економіки та світової політики Вищої школи економіки Олексія Портанського, заміщення імпортних продуктів негативно позначиться на російському споживачеві.

Постачальники, які прийдуть на заміну європейських чи американських, в більшості випадків запропонують вищі ціни. Тобто це підштовхне інфляцію
Олексій Портанський

«При заміні товарів зростання цін неминуче. Тому що ті постачальники, які прийдуть на заміну європейських чи американських, у більшості випадків вони запропонують вищі ціни. Тобто, це підштовхне інфляцію. У підсумку, мені видається, що все-таки споживач це відчує, хоча зрозуміло, що керівництво Росії буде робити максимум можливого, щоб цього не сталося», – зазначає експерт.

Країни Митного союзу допоможуть?

Президент Путін доручив уряду не допустити підвищення цін, однак в умовах ринкової економіки це нереально, вважає Портанський. Крім того, незважаючи на те, що Володимир Путін переговорив із керівниками Білорусі та Казахстану, експерт не виключає, що товари з країн, які підпадають під заборону, все-таки надходитимуть на російський ринок через інші держави, що входять до Митного союзу.

«Зрозуміло, є така ймовірність, приклади ми вже знаємо. Коли ми забороняли після 2006 року вина, напої та фруктові консерви з Грузії та Молдови, до нас «Боржомі» через Білорусь надходила. Тому за «сірими» схемами через ту ж Білорусь до нас цілком може і далі надходити якась продукція. Але знову ж, вона обов’язково буде дорожче», – зауважив Олексій Портанський.

Від початку 2000-х років, згідно з даними Інституту комплексних стратегічних досліджень, імпорт продовольчих товарів і сільгосппродукції виріс у шість разів – до 43 мільярдів доларів у 2013 році, а на частку імпортної продукції припадає близько 40 відсотків витрат населення Росії на продукти харчування. Зараз ця країна найбільш залежна від імпорту фруктів і горіхів, сухого молока, окремих видів овочів, сиру і яловичини. Поки що термін дії російських санкцій визначений терміном на рік, проте він може бути змінений, мовиться у повідомленні прес-служби Кремля.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG