Доступність посилання

ТОП новини

Двері НАТО відчинені для України – Расмуссен


Президент України Петро Порошенко (Л) і генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен, 7 серпня 2014 року
Президент України Петро Порошенко (Л) і генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен, 7 серпня 2014 року

НАТО залишає відчиненими двері для України і поважатиме її рішення про зміну позаблокового статусу, якщо воно буде ухвалено. Про це генеральний секретар альянсу Андерс Фоґ Расмуссен заявив під час зустрічі з президентом України Петром Порошенком.

«Згідно із рішенням Бухарестського Саміту 2008 року, НАТО залишає двері відкритими для України і визнає, що кожна країна має право на власне самовизначення. Сьогодні в Україні діє закон, який визначає її позаблоковий статус. Ми це поважаємо. Якщо Україна вирішить змінити цей закон, ми це також поважатимемо», – цитує Расмуссена прес-служба президента України.

Петро Порошенко, своєю чергою, зазначив, що через подій останніх місяців «серед українців спостерігається значне зростання числа прихильників євроатлантичного курсу України, і це не можна не враховувати у перспективі».

Прес-служба українського президента повідомляє, що Порошенко і Расмуссен обговорили питання поглиблення подальшої співпраці у контексті формування порядку денного засідання Комісії Україна-НАТО, яка має відбутися за 4 тижні, та внесення українського питання до декларації Саміту НАТО, який проходитиме в Уельсі 4-5 вересня.

Раніше премʼєр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що питання вступу України до НАТО наразі не стоїть. Водночас у липні цього року, за даними соціологічного опитування, підтримка українцями ідеї вступу в альянс досягла свого максимуму.

7 серпня в Україну прибув генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен. Під час візиту передбачено зустрічі з керівництвом держави: президентом, спікером Верховної Ради й прем’єр-міністром, де обговорюватимуть увесь комплекс питань співпраці Україна-НАТО.

XS
SM
MD
LG