Доступність посилання

ТОП новини

Чи застосує Україна проти Росії її ж «енергетичну зброю»?


Київ – Серед санкцій України проти Росії, які уряд оприлюднює 8 серпня, найболючішими й найефективнішими мали б стати енергетичні, враховуючи структуру російської економіки. В цьому переконані посадовці «Нафтогазу», і представники альтернативної енергетики, і частина експертів. Інша частина з них – закликають до обережності, оскільки Україна є енергетично залежною від Росії, і вже зараз потерпає через відмову від її газу.

Уряд України 8 серпня оголошує пакет власних санкцій проти Росії,які мають на меті стримати сусідню державу від продовження військової агресії на Донбасі, повідомив міністр юстиції України Павло Петренко.

Уряд оголосить низку секторальних і персональних санкцій по відношенню до тих осіб, які підтримують тероризм та окупацію Криму з боку Росії
Павло Петренко

«Уряд оголосить низку секторальних і персональних санкцій по відношенню до тих осіб, які підтримують тероризм та окупацію Криму з боку Росії. Наші дії будуть адекватні й симетричні», – наголосив він.

Кабмін замислився над економічним тиском на Росію місяць тому, коли створив комітет з питань застосування санкцій до осіб, які підтримують і фінансують тероризм в Україні. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк доручив цьому комітету запропонувати список осіб і санкцій, і саме його озвучують. Яких людей підприємств та галузей торкнеться економічна контратака України – в уряді свідомо не говорять до офіційного оголошення санкцій на засідання Кабміну.

Утім і державні, й неурядові фахівці вказують на те, що санкції неминуче мають торкнутися енергетичного й газового сектору, який вважають основою російської економіки.

Так, енергетичний експерт, заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Олександр Тодійчук наголошує, що енергетичний напрямок санкцій проти Росії має бути одним з ключових.

Енергетика – це фундамент, на якому тримається Росія, вона живе за рахунок продажу вуглеводнів. Відтак передовсім Україна має припинити їхнє споживання
Олександр Тодійчук

«Уряд ухвалить остаточне рішення, ми його виконуватимемо. Транзит газу Україна заборонити не вправі, бо від його надійності залежать інші країни. Енергетика – це фундамент, на якому тримається Росія, вона живе за рахунок продажу вуглеводнів. Відтак передовсім Україна має припинити їхнє споживання».

Санкції України вдарять і по ній самій – експерти

Україна з початку червня вимушено обходиться без російського газу, після того, як український уряд вольовим рішенням відмовився платити за блакитне паливо більше, ніж російський «Газпром» пропонував Віктору Януковичу. До весни відновлення постачання фахівці не очікують, і українська економіка вже відчула певні негативні наслідки дефіциту енергоносіїв.

Відтак будь-які санкції України проти Росії в енергетиці є двосічними тож застосовувати їх варто дуже обережно, запевняє Радіо Свобода президент Київського інституту енергетичних досліджень Олександр Нарбут.

Обмеження імпорту російського газу – можна компенсувати власним видобутком та реверсом, причому достатній обсяг останнього може надати лише Словаччина. Не можна сказати, що уряд врахував усі економічні ризики
Олександр Нарбут

«Не забуваймо, що ми – імпортозалежна країна. Відтак, ініціюючи санкції, ми не повинні застосовувати їх проти себе. Обмеження імпорту російського газу – можна компенсувати власним видобутком та реверсом, причому достатній обсяг останнього може надати лише Словаччина. Не можна сказати, що уряд врахував усі економічні ризики відсутності російського газу та енергетичних санкцій проти Росії загалом».

За словами Нарбута, Україна за будь-яких умов продовжить транзит російського газу до ЄС, однак предметом санкцій можуть стати умови цього транзиту, або компанії, які його транзитують. Такі умови вже зараз самостійно може змінити «Нафтогаз», що за законом є компанією-оператором газового ринку, наголошує Олександр Нарбут.

Українські санкції будуть болючими передовсім для самої України, з цим погоджується й інший енергетичний експерт Геннадій Рябцев. Причому, якщо йтиметься не про енергоносії, а про ядерні турбіни чи інші товари, які Україна постачає до Росії, то санкції можуть означати зупинку українських підприємств, прогнозує Рябцев. Водночас він наголошує, що запровадження санкцій не уникнути, оскільки вони є реакцією на агресивні дії Кремля.

Україна відмовляється від багатомільярдного російського імпорту?

Між тим, найнебезпечніші для російської економіки санкції Україна вже почала застосовувати, оскільки не купує газу в «Газпрому», хоча завжди була найбільшим його покупцем, зауважує голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха.

Ми третій місяць не купуємо російського газу і уряд має настрій йти без нього в зиму
Георгій Гелетуха

«Ми третій місяць не купуємо російського газу і уряд має настрій йти без нього в зиму. Можливості такого шляху обдумали й озвучили експерти. Уряд вже робить слушні кроки з заміщення споживання газу, одна з його постанов передбачає повернення відсотків тим, хто купує в кредит обладнання для альтернативного опалення та енергозабезпечення», – наводить приклади Георгій Гелетуха.

Він впевнений, що зима без російського газу буде дещо холоднішою для мешканців міст, і вони не матимуть гарячої води. Однак він впевнений, що нестачу можна дуже швидко компенсувати за рахунок збільшення частки біоенергетики, використання вугілля та електроопалення. Іншими можливими напрямками санкцій проти російської енергетики Гелетуха вважає відмову України від нафти з Російської федерації та російського палива для атомних електростанцій. За його словами, уряд вже ініціював перехід на американські паливні елементи, які нещодавно пройшли випробування на українських АЕС.

Експерти стверджують, що раніше, купуючи близько 30 мільярдів кубометрів російського газу на рік, Україна щорічно фінансувала сусідню державу на суму 12 мільярдів доларів, і зараз цей фінансовий потік припинився.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG