Доступність посилання

ТОП новини

Рада безпеки ООН і Україна. Знову гостра критика на адресу Росії


У Раді безпеки ООН відбулись слухання щодо стану з правами людини в Україні через збройний конфлікт на Донбасі. Оприлюднили цифру у понад півтори тисячі загиблих через конфлікт в Донецькій та Луганській областях, який триває з квітня. Висловлювали стурбованість випадками викрадень, тортур на Донбасі. Лунали також заклики, що озброєні сепаратисти мають скласти зброю, а також до негайного перемир’я.

Доповідав у Раді безпеки помічник генсекретаря ООН з прав людини Іван Шимонович. Він змалював картину масових порушень прав людини, а також назвав цифру жертв конфлікту на Донбасі – 1543 загиблих и майже 4400 поранених. Також була названа і цифра біженців – понад 117 тисяч 900 осіб.

Витупали по черзі представники 5 постійних і 10 непостійних членів Ради безпеки ООН. Говорилося – зокрема у виступі представниці Франції, – що зброя продовжує перетікати через кордону з Росію в Україну.

Представник Австралії сказав, що влада України має право на проведення операції на сході країни, а також засудив нагромадження російських військ на кордоні з Україною, які тільки й чекають приводу для вторгнення.

Серед прикладів порушень прав людини називали викрадення, тортури, взяття в заручники – особливо жінок та дітей. Представник Люксембургу звернув увагу на те, що ситуація з правами людини значно покращилась в містах, звільнених українськими військами.

Віталій Чуркін
Віталій Чуркін

Представник Росії Віталій Чуркін у своєму виступі сказав, що влада України бомбардує житлові квартали – зокрема Горлівки та Донецька. І озвучив тезу російського телебачення про нібито використання українськими військами заборонених боєприпасів.

Представниця Кореї наголосила на потребі негайного припинення вогню, додавши, що сепаратисти мають скласти зброю. Нігерійський представник попередив, що з наближенням зими гуманітарна ситуація на Донбасі може погіршитись, а представник Аргентини нагадав, що чим довше триває конфлікт, тим глибшими стають рани від нього і це потребуватиме довшого часу для загоєння.

«Російський миротворець» – це оксиморон

Минулого тижня Росія озвучила ідею направлення до України миротворців під виглядом захисту прав людини. Постійна представниця США в ООН Саманта Пауер назвала цю ідею неприпустимою, а саме словосполучення «російський миротворець» позбавленим сенсу.

Росія повністю підтримує озброєних сепаратистів
Саманта Пауер

«Російський миротворець в Україні – це оксиморон. На кожному етапі цієї кризи росіяни займалися саботажем миру, а не його побудовою. Миротворці мають бути нейтральними, а Росія повністю підтримує озброєних сепаратистів у цьому конфлікті», – сказала представниця США в ООН.

Представник Великої Британії поклав вину за порушення прав людини на озброєних сепаратистів і запитав: як можуть сепаратисти захищати місцеве населення, права якого самі ж і порушують?

Викрадають жінок і дітей, щоб отримати за них гроші від їхніх родин. Використовують цивільних для примусових робіт, в якості «живого щита»
Представник Британії

«Вони викрадають жінок і дітей, щоб отримати за них гроші від їхніх родин. Вони використовують цивільних для примусових робіт, а також в якості «живого щита». Вони ставлять місцеве населення перед вибором: або воюєте на передовій, або будете заарештовані, піддані тортурам та знущанням. Вони викрадають ВІЛ-інфікованих і кажуть їм, що вони мають «змити вину своєю кров’ю». Це не дії тих, хто зацікавлений у захисті мирного населення», – сказав представник Британії.

Серед таких прикладів він назвав свідоме руйнування об’єктів постачання води, електрики, систем каналізації, що сильно б’є по місцевому населенню.

Їхня тактика – не що інше, як тероризм, який загрожує життю, здоров’ю та добробуту наших співвітчизників
Олександр Павличенко

Представник України Олександр Павличенко у своєму виступі назвав озброєних сепаратистів «терористами». «Їхня тактика – не що інше, як тероризм, який загрожує життю, здоров’ю та добробуту наших співвітчизників. І обов’язком уряду є захист своїх громадян. І це є метою операції проти терористів», – сказав він.

Не забувати про Крим

Представник Люксембургу закликав у Раді безпеки ООН на тлі подій на Донбасі не забувати і про порушення прав людини у Криму, що його окупувала та анексувала Росія. Він сказав, що на півострові порушуються права українського та кримськотатарського населення, а також ВІЛ-інфікованих, яким не дають ліків, які заборонені у Росії. Через неотримання потрібних ліків у Криму вже померло 20 осіб.

Представник Литви в ООН Раймонда Мурмокайте також говорила про порушення прав українців, кримських татар та представників інших етнічних та релігійних меншин Криму, а також нагадала, що лідерам кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву та Рефату Чубарову Росія заборонила в’їзд до Криму.

За її словами, станом на середину липня 13382 особа втекла з Криму і очікується зростання цієї цифри на тлі порушень прав людини на півострові.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG