Доступність посилання

ТОП новини

Бойовики «ЛНР» викрали і перевезли до Росії 7 хворих дітей – омбудсмен


Бойовики «ЛНР» викрали з лікарень і незаконно перевезли до Росії 7 українських дітей-інвалідів. Усі вони віком до 2-х років, хворі на дитячий церебральний параліч. Про це повідомляє сайт українського омбудсмена. Відповідний лист Валерія Лутковська направила своїм російським колегам – омбудсмену Росії Еллі Памфіловій та уповноваженому з прав людини Ростовської області Анатолію Харьковському.

«Сьогодні представники так званої «ЛНР» з лікарень Луганська примусово вивезли 7 дітей-інвалідів, які мають важкий стан здоров’я. Вказані діти без будь-якого медичного супроводу через пункт перетину державного кордону України Ізварине Луганської області були незаконно переміщені на територію Ростовської області. За наявною інформацією, представнику генерального консульства України у Ростовській області було відмовлено у передачі зазначених дітей з метою повернення їх на територію України», – мовиться у листі Лутковської до Памфілової.

За повідомленням МЗС України, під час перевезення дітей, стан одного малюка погіршився.

«Через нехтування терористами особливих потреб вказаних дітей (з огляду на захворювання потребують постійного медичного супроводу), під час перевезення погіршився стан здоров’я одного з малюків. Згідно зі статтею 146 Кримінального Кодексу України, такі дії зловмисників кваліфікуються законодавством України як кримінальний злочин», – зазначають в українському зовнішньополітичному відомстві.

А переміщення дітей через кордон є «міжнародним викраденням», зазначають в МЗС. Про порушення міжнародного права наголосила у листі до російських колег і український омбудсмен.

«Вкотре звертаю Вашу увагу, що відповідно до статті 11 Конвенції ООН про права дитини, стороною якої є і Російська Федерація, держави-учасники зобов’язані вживати заходів для боротьби з незаконним переміщенням і неповерненням дітей з-за кордону. Також відповідно до статті 35 зазначеної Конвенції держави-учасниці вживають на національному, двосторонньому та багатосторонньому рівнях усіх необхідних заходів для запобігання викрадення дітей, у будь-яких цілях і в будь-якій формі», – зазначила Лутковська.

Валерія Лутковська звернулась до своїх російських колег з прохання «невідкладно вжити заходів з метою якнайшвидшого повернення дітей в Україну».

12 червня озброєні сепаратисти перехопили автобус з дітьми зі Сніжного, який прямував у Дніпропетровську область, і відправили його в Росію. Україна вимагала від Росії повернути дітей додому. Міністерство юстиції звернулося в Європейський суд з прав людини із проханням зобов’язати російські компетентні органи передати генеральному консулові України викрадених бойовиками дітей-сиріт. Цих дітей повернули в Україну.

26 липня бойовики викрали з Луганського будинку дитини та незаконно вивезли до Росії 16 дітей-сиріт. Наступного дня їх також повернути.

XS
SM
MD
LG