Доступність посилання

ТОП новини

Росія могла б відправляти на Донбас конвої з допомогою, лише якби не мала стосунку до цієї війни – Тимчук


Теоретично Червоний Хрест міг би наполягати на наданні допомоги з території Росії. Але це було б можливо, якби конфлікт в Україні був визнаний громадянською війною, до якої Кремль не має стосунку. Про це на своїй сторінці у Facebook пише координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук.

22 червня Червоний Хрест визнав, що в Україні триває війна, однак публічно не було уточнено, чи йдеться про громадянську війну, чи про зовнішню агресію Росії проти України.

«А саме подібне чітке формулювання й визначало б подальші дії міжнародних організації стосовно України. Цілком зрозуміло, що якщо Червоний Хрест визнає конфлікт на Донбасі агресією Росії, то про жодну «допомогу з території Російської Федерації» не може йтися», – пише експерт.

6 серпня Рада безпеки ООН не підтримала російської пропозиції спрямувати до Донецька та Луганська конвої з російською гуманітарною допомогою. Представниця США Саманта Пауер вкотре закликала Росію припинити поставляти зброю та бойовиків на схід України. Учасники засідання також висловили стурбованість тим, що бойовики цілеспрямовано руйнують інфраструктуру, викрадають і вбивають людей на контрольованій ними території. Постійний представник Росії Віталій Чуркін наполягав на тому, щоби направити на схід України російську гуманітарну допомогу в супроводі представників Червоного Хреста.

Заступник голови адміністрації президента Валерій Чалий заявив увечері 8 серпня, що в ніч проти суботи, 9 серпня, Росія готувала «дуже серйозну провокацію» зі введенням до України своїх «миротворців», але цю провокацію зірвано.

Ішлося про те, що в бік українського кордону «рухався величезний конвой, який супроводжувався військовими та технікою» Росії, і, «начебто за погодженням із Міжнародним комітетом Червоного Хреста, в Україну мала увійти гуманітарна колона з «миротворцями», очевидно, для того, щоб спровокувати повномасштабний конфлікт», навела слова Валерія Чалого прес-служба президента України в ніч на суботу.

XS
SM
MD
LG