Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко запросив Червоний Хрест для координації гуманітарної допомоги


Президент України Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко запросив представників Міжнародного комітету Червоного Хреста для координації питань щодо організації доставки гуманітарної допомоги на схід України. Про це Порошенко повідомив під час телефонної розмови з державним секретарем США Джоном Керрі, інформує прес-служба глави держави у Facebook.

«Джон Керрі привітав ініціативу Президента України щодо організації Україною міжнародної гуманітарної місії для мешканців Луганська. Петро Порошенко подякував США за підтримку, а також поінформував Джона Керрі про запрошення представників Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) для координації всіх питань по організації доставки гуманітарної допомоги», – мовиться у повідомленні.

У суботу Петро Порошенко висловив готовність України прийняти гуманітарну допомогу для Луганська, але «якщо ця місія буде міжнародною, без жодного військового супроводу, що надійде виключно через пункти пропуску на кордоні, які контролюються українськими прикордонниками, та в супроводі українських військових для забезпечення безпеки місії».

У ніч на суботу в адміністрації вже повідомляли про те, що вдалося зірвати «дуже серйозну провокацію» зі введенням до України «миротворців» із Росії, яка мала вже тієї ж ночі «привести до непередбачуваних подій та ескалації». Ішлося про те, що в бік українського кордону «рухався величезний конвой, який супроводжувався військовими та технікою» Росії, і, начебто за погодженням із Міжнародним комітетом Червоного Хреста, яке в комітеті спростували, в Україну мала увійти гуманітарна колона з «миротворцями» – «очевидно, для того, щоб спровокувати повномасштабний конфлікт», заявила прес-служба президента.

За цим повідомленням, урешті міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров запевнив, що «це буде зупинено». Однак у Кремлі в суботу заявили, що їм «важко зрозуміти», що мала на увазі українська сторона.

У середу в союзі НАТО вже заявляли, що Росія зібрала на кордоні з Україною близько 20 тисяч своїх військових і може ввести їх в Україну під виглядом «миротворців».

Росія ще на початку тижня заявляла про бажання ввести на частини території Донецької й Луганської областей, які наразі ще контролюють підтримувані Москвою проросійські сепаратисти, свою «гуманітарну місію для допомоги цивільному населенню». Рада безпеки ООН на засіданні у вівторок відкинула таке бажання Кремля.

XS
SM
MD
LG