Доступність посилання

ТОП новини

Путін розраховує взяти Захід «на слабо» – ЗМІ


Андрій Піонтковський – російський політолог та науковець – на опозиційному сайті «Карпаров.Ру» обмірковує подальшу стратегію Путіна.

На його думку, перед Путіним два можливих сценарії: дипломатичний та військовий. І тепер Володимир Путін – якого автор називає паном Крим Пут Ин (за аналогією з лідером Північної Кореї) має зробити вибір: тиснути на Україну економічно-дипломатичними методами чи вдатися до війни з НАТО, із можливим використанням ядерної зброї.

Піонтковський спекулює, що ймовірним сценарієм успішної провокації Росії проти НАТО може стати, наприклад, проведення російськомовними мешканцями міста Нарва в Естонії референдуму з приводу приєднання до Росії та подальше введення на територію Естонії зелених чоловічків з метою захисту попереднього волевиявлення.

Якщо у відповідь на такі дії, НАТО не наважиться стати на захист Естонії це стане «кінцем НАТО, кінцем США як світової країни та повним домінуванням путінської Росії не лише в ареалі Російського Світу, але і на всьому європейському континенті» – вважає автор.

Піонтковський переконаний, що Путін розраховує, що у НАТО ніколи не наважаться на збройну відсіч Росії, бо вважають його здатним відповісти Альянсу «дуже обмеженим ядерним ударом» проти однієї із європейських країн, які не володіють ядерним арсеналом.

«Поставте себе на місце Нобелівського лауреата Обами. Він залишиться єдиним, хто може втрутитись у неочікувано гострий конфлікт довкола нікому у США невідомого містечка Нарва. А вся реакційна та прогресивна громадськість США буде голосно кричати йому під руку: «Ми не хочемо гинути через кляту Нарву, пане Президент!» – малює апокаліптичний сценарій автор.

Ядерна війна, якщо вона станеться, обернеться вбивством мільйонів невинних людей з обох сторін, це розуміють і в Кремлі, і на Заході. От лише ціна життя в Росії значно менше, ніж у США чи Європі, – каже політолог.

Піонтковський переконаний, що Путін «вирахував Обаму» та свої колишніх партнерів по Великій Вісімці:

«Він переконаний, що переграє їх у потенційних військових конфліктах, котрі виникнуть на шляху реалізації ідеї Російського Світу, незважаючи на те, що Росія значно поступається НАТО в області звичайних озброєнь та не переважає США у ядерній сфері», – пише Піонтковський.

Духом візьмемо. Духом та нахабністю
Андрій Піонтковський

«Духом візьмемо. Духом та нахабністю», – резюмує розрахунок Кремля автор.

Тим часом опитування у Німеччині засвідчило кардинальну зміну настроїв у відношені до Росії, – пише «Волл-стріт Джорнал».

82% опитаних німців вважають, що Росії не можна довіряти, тоді як ще на початку року не довіряли Росії лише третина респондентів. Причиною раптових змін у соціології експерти називають збиття Малазійського літака, серед загиблих було 9 громадян Німеччини.

70% опитаних підтримують посиленя санкцій проти Росії і лише 15% громадян досі вважають Росію партнером якому можна довіряти. Опитування проводилось ще до того, як Росія заборонила імпорт сільськогосподарської продукції з Європи.

Між тим видання Нью-Йорк Таймс задається питанням, чи справді Захід своїми санкціями загнав Володимира Путіна у глухий кут. Автор згадує історію із дитинства Путіна, яку періодично публікують кремлівські ідеологи.

Історія про те, що маленький Володя Путін був дуже сміливим і якось вгору сходами гнався за величезним щуром. Коли він загнав щура у куток, щур несподівано зупинився і напав на хлопця. Володя злякався, відступив і зробив для себе висновок: навіть найслабший противник, який здавалося б у безвиході, може напасти на тебе.

Такий же висновок з цієї історії робить і «Нью-Йорк Таймс»: загнаний у глухий кут Путін у будь-який момент може напасти на Україну. Автор статті дивується, що за півроку конфлікту досі ніхто не може прогнозувати, як далеко Путін може зайти в Україні.

Автор статі Ендрю Вайс, віце-президент Фонду Карнегі у Вашингтоні, дає поради країнам Заходу, як домовитись із Путіним:

Пан Обама повинен покласти перед Путіним три пропозиції (узгоджені з Києвом).

1. Встановити тривале перемир`я під наглядом ООН чи ОБСЄ, включають моніторинг кордону, щоб зупинилось перевезення зброї через кордон.

2. Київ повинен погодитись виконувати свої зобов`язання надати більше повноважень регіонам, захищати російську мову і організувати вибори у місцеві органи самоврядування – те, чого вимагає російськомовне населення східної України.

3. Захід має почати розмову з Росією про майбутнє України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG