Доступність посилання

ТОП новини

Хакери можуть знати про кожного – експерт


Київ – Фахівці здатні отримати будь-яку секретну інформацію з будь-якого комп’ютера, кажуть в Інтернет-асоціації України, коментуючи повідомлення британської Financial Times про атаку кремлівських хакерів-шпигунів на комп’ютери українського уряду. Утім, йдеться лише про комп’ютери, які мають доступ до інтернету, уточнюють експерти. Тому елементарна комп’ютерна грамотність чиновників може легко стати на заваді здійсненню намірів кіберзлочинців, кажуть вони.

60 комп’ютерів в українському уряді, а також не менш як десять у посольствах України за кордоном були інфіковані російськими хакерами, що дало їм доступ до важливих даних, пише британська Financial Times з посиланням на звіт компанії інтернет-безпеки Symantec, а також свої джерела в НАТО. За даними газети, атака почалася ще у травні 2012 року і триває досі.

«У результаті важлива дипломатична інформація стала доступна організаторам атаки», – пише Financial Times.

Газета також нагадує: раніше цього року військові експерти припускали, що організатори атак зв’язані з російським урядом. На їхню думку, атака була здійснена на надзвичайно високому рівні за підтримки військових і розвідки.

Є лише один стовідсотковий спосіб вберегти секретну інформацію від хакерів-шпигунів, наголошує у коментарі Радіо Свобода голова правління Інтернет-асоціації України Тетяна Попова. Про нього мають знати у кожному міністерстві, наголошує вона.

Хакери можуть знати про кожного! Фахівець може подолати будь-який захист. Та інформація, яка містить державну таємницю, має бути на комп’ютерах, які не мають доступу до інтернету
Тетяна Попова

«Хакери можуть знати про кожного! І не тільки кремлівські! І американські, і українські, і китайські можуть. Фахівець може подолати будь-який захист. Та інформація, яка містить державну таємницю, має бути на комп’ютерах, які не мають доступу до інтернету. Зовсім!» – каже Попова.

Чиновники і комп’ютерна грамотність

Утім, до сьогодні багато державних чиновників мають скриньки електронної пошти, зокрема на російських поштових службах, і заходять у них зі своїх робочих комп’ютерів, що, звісно, збільшує загрозу крадіжки хакерами інформації, не призначеної для поширення, зауважує Тетяна Попова.

Тим часом у оборонному відомстві, яке нині найбільш цікаве російським шпигунам, підвищили увагу до питань кібербезпеки та комп’ютерної грамотності військових, переконує радник міністра оборони Олександр Данилюк.

«Є підрозділи, які відповідають за кібербезпеку, і у складі Збройних сил, і у складі Міністерства оборони. Є відповідні інструкції щодо використання інтернету. Є режим доступу до інформації. Ті носії, які можуть становити цікавість, взагалі доступу до мережі не мають. Щодо кадрів, то зараз ми працюємо над тим, щоб поліпшити кадри. Звичайно, будемо залучати фахівців вищого рівня», – запевняє Данилюк.

Financial Times пише, що атака на комп’ютери українського уряду почалася із зараження 84 публічних сайтів, які регулярно відвідують працівники урядових структур, оборонної промисловості і дипломатичних служб. Спочатку їм пропонували оновити флеш-плеєр. Під час оновлення збиралися дані про відвідувачів. На другому рівні об’єктами атаки ставали ті користувачі, чиї IP-адреси відповідали адресам необхідних організацій.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG