Доступність посилання

ТОП новини

«Міжнародна амністія»: родичі загиблих афганців скаржаться на безправ’я


Американські солдати на місці вибуху у провінції Лагман, Афганістан, 20 листопада 2010 року
Американські солдати на місці вибуху у провінції Лагман, Афганістан, 20 листопада 2010 року

Родини афганців, які загинули внаслідок дій американських військових, не мають до кого звернутися в пошуках справедливості. Про це йдеться у новому звіті правозахисної організації «Міжнародна амністія». Звіт під назвою «Кинуті в пітьмі» закликає афганську владу забезпечити включення пункту про відповідальність за жертви серед цивільного населення у наступні договори Афганістану зі Сполученими Штатами та силами НАТО.

Цивільні жертви під час війни не мають до кого звернутися, бо іноземна військова влада, що керується законами своєї країни, не несе за них відповідальності. Правозахисники спираються на розмови зі 125 афганцями, які розповідають про авіаційні нальоти та військові рейди, що здійснювалися між 2009 і 2013 роком, в результаті яких були вбиті цивільні, включно з дітьми та вагітними жінками. На думку правозахисників, частина цих випадків може бути кваліфікована як воєнні злочини.

Про це в інтерв’ю Радіо Свобода сказав директор департаменту Азійсько-тихоокеанського регіону «Міжнародної амністії» Дейвід Ґріффітс.

«Тисячі цивільних були вбиті чи поранені з 2001 року, але вони не можуть домагатися справедливості від судової системи тих країн, які прислали військових. Ми, зокрема, говоримо про Сполучені Штати у нашому звіті. У дев’ятьох із десяти випадків, які досліджувала «Міжнародна амністія», не було жодного розслідування цих випадків з боку військових, з ними навіть ніхто не розмовляв», – говорить представник «Міжнародної амністії».

Правозахисники наголошують, що за роки війни міжнародні військові значно покращили захист мирного населення, і відповідальність за більшість цивільних смертей лежить на бойовиках руху «Талібан», а не на американцях чи силах НАТО. Разом із тим, вони зауважують, що угоди між афганським та американським урядом, не передбачають того, що міжнародні вояки можуть постати перед афганським судом. У низці випадків вони навіть відмовлялися визнавати якісь порушення зі свого боку.

Так було і під час одного з найгучніших випадків вбивства цивільних, коли в результаті авіаудару вбили сімох жінок, що збирали хмиз у горах у провінції Лагман. Місцеві, щоб домогтися справедливості, принесли тіла вбитих до будинку місцевої адміністрації. І лише після цього було проведене розслідування, і американське та об’єднане командування вибачилося за інцидент. Проте вони навіть не намагалися зустрітися з потерпілими чи родинами жертв, нарікають правозахисники.

Всього за п’ять років війни в Афганістані було лише 6 випадків внутрішнього розслідування незаконного вбивства цивільних. На думку Дейвіда Ґріффітса, особливо важливо говорити про це зараз, коли до виведення міжнародних військ із Афганістану залишається кілька місяців.

«Виведення міжнародних військ має відбутися до кінця року, і ми відчуваємо, що зараз важливо про це сказати, щоб американські та інші військові не залишили від себе у спадок атмосфери безкарності та почуття образи», – говорить правозахисник.

Матеріал підготували Марія Щур і Bruce Pannier

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG