Доступність посилання

ТОП новини

Червоний хрест: для гуманітарної допомоги Росії потрібна згода уряду України


Міжнародний Червоний хрест повідомив, що веде переговори з Росією щодо можливої доставки російської гуманітарної допомоги до Східної України, де тривають бойові дії, від яких потерпає цивільне населення. Організація заявила, що для доправлення будь-якої гуманітарної допомоги з-за кордону на Донбас потрібна згода уряду України. Між тим президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія надсилає в Україну допомогу під егідою Червоного хреста. Українська влада вбачає в російській ідеї «гуманітарної допомоги» не акцію милосердя, а військово-політичний крок, метою якого є введення в Україну російського військового контингенту під виглядом миротворчих сил.

Минулого тижня Росія заявила про бажання надіслати гуманітарну допомогу мешканцям Донбасу. Те, що ситуація на сході України критична і погіршується, заявив Міжнародний Червоний хрест, який активно доправляє гуманітарну допомогу на Донбас, де кількість внутрішньо переміщених осіб сягнула вже майже 120 тисяч осіб. Червоний хрест надає допомогу 25 лікарням у Донецькій, Луганській, Харківській та Дніпропетровській областях. Зараз організація розширює операції в Маріуполі та Старобільську. Тому вибір Росією його як партнера логічний.

Сітара Джабін, речниця Червоного хреста у Женеві, заявила: «Якщо Росія здійснюватиме це поза рамками Червоного хреста, вони можуть це робити, це їм вирішувати, що вони хочуть. Але як Червоний хрест це робитиме, це має спиратися на наші принципи, відповідати нашим засадам».

Але якими є ці принципи доставки гуманітарної допомоги Червоним хрестом? Про це Радіо Свобода запитало Андре Лоерша з представництва Червоного хреста в Україні.

«Звичайні принципи безсторонності і нейтральності при доставці гуманітарної допомоги. Нині проводять дискусію щодо недавньої пропозиції Росії. Форми доставки гуманітарної допомоги, участь у цьому Червоного хреста – все це зараз обговорюється. Наразі не можу підтвердити результативність переговорів, чи обсяги допомоги, чи часові рамки», – сказала в інтерв’ю Лоерш.

Отже, Червоний хрест каже, що деталі російської пропозицій ще не узгоджені.

Натомість президент Росії Володимир Путін після телефонної розмови з керівником Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу заявив, що російська допомога постачатиметься під егідою Червоного хреста.

Київ підтримає щирий акт милосердя

Київ каже, що Москва під виглядом гуманітарної допомоги може надіслали в Україну так званих «миротворців». Тобто, повноцінний військовий контингент.

Ми б це розцінювали як акт вторгнення. У цьому нас підтримали країни Європи та США
Антон Геращенко

«Ми розцінюємо це в Україні більше як військово-політичний крок, а не як крок милосердя. Ми б це розцінювали як акт вторгнення. У цьому нас підтримали країни Європи та США. Україна вітатиме благочинну допомогу, якщо вона буде щирою і якщо вона не виллється в якусь військово-політичну акцію», – заявив радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко.

Глава російської дипломатії Сергій Лавров заявив у понеділок, що офіційний Київ нібито погодився на гуманітарну допомогу з Росії для Донбасу. Проте підтверджень із Києва немає.

Не знаю про жодні гуманітарні конвої, про які кремлівський сайт говорить
Євген Перебийніс

«Я не знаю про жодні гуманітарні конвої, про які кремлівський сайт говорить. Україна подала Росії свої умови, за яких може бути надіслана гуманітарна допомога. Якщо міністр закордонних справ Росії каже, що процедура такої гуманітарної допомоги узгоджена з Україною, тоді ми можемо лише сподіватися, що Російська Федерація взяла до уваги всі вимоги міжнародного законодавства, на які вказувала Україна», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода речник МЗС України Євген Перебийніс.

«Це має бути міжнародна гуманітарна місія, а не «військовий конвой». Це різні поняття», - наголосила Уповноважений президента України Ірина Геращенко. Будь-які пропозиції про російську гуманітарну допомогу вона називає «блюзнірством».

Будь-яка допомога, яку планують доставляти в Україну, має бути погоджена з українським урядом. За можливої відмови жодна допомога доставлятися не може
Андре Лоерш

Представник Червоного хреста в Україні Андре Лоерш заявив, що в будь-кому разі потрібна згода уряду України. «Будь-яка допомога, яку планують доставляти в Україну, має бути погоджена з українським урядом. За можливої відмови жодна допомога доставлятися не може», – сказав в інтерв’ю Лоерш.

Стурбованість НАТО

Андерс Фог Расмуссен
Андерс Фог Расмуссен

А генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен висловив стурбованість ймовірністю російської військової інтервенції в Україну під виглядом гуманітарної допомоги.

«Є висока ймовірність цього. Ми бачимо, як Росія готує підґрунтя й привід для такої операції під виглядом гуманітарної операції. І ми бачимо нагромадження військ, які можуть бути використані в такій незаконній військовій операції в Україні», – заявив генсек Альянсу.

Президент Петро Порошенко провів телефонні переговори з президентом США Бараком Обамою. Деталей наразі немає, але агенції новин і веб-сайти подають інформацію про розмову в контексті заяви Путіна про російський гуманітарний конвой.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG