Доступність посилання

ТОП новини

Геращенко: гуманітарна місія і військовий конвой – різні поняття


Уповноважений президента з питань мирного врегулювання ситуації на сході Ірина Геращенко
Уповноважений президента з питань мирного врегулювання ситуації на сході Ірина Геращенко

Українська влада докладає максимум зусиль для вирішення гуманітарних проблем мешканців Донбасу, які постраждали через дії бойовиків. Про це заявила Уповноважений президента України з питань мирного врегулювання ситуації на сході Ірина Геращенко в ефірі телеканалу «Україна».

«На жаль, терористи та сепаратисти не дають можливості українській владі доставити гуманітарні вантажі. Обстрілюють навіть машини «швидкої допомоги», медичні місії. Тому президент України виступив з ініціативою міжнародної гуманітарної допомоги для Луганська, де зараз найбільші проблеми», – цитує слова Геращенко прес-служба президента на своїй сторінці у Facebook.

При цьому Ірина Геращенко наголосила, що міжнародна гуманітарна допомога має надаватись на умовах міжнародного права.

«Під егідою Міжнародного комітету Червоного Хреста та тих міжнародних організацій, які, згідно з міжнародним правом, виконують подібну місію. Це має бути міжнародна гуманітарна місія, а не «військовий конвой». Це різні поняття», – наголосила Уповноважений Президента.

Будь-які пропозиції про російську гуманітарну допомогу Геращенко назвала «блюзнірством».

Як заявив сьогодні президент Росії Володимир Путін у телефонній розмові з головою Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу, російська сторона у взаємодії з представниками Міжнародного комітету Червоного Хреста направляє в Україну гуманітарний конвой.

Раніше сьогодні російські ЗМІ цитували голову МЗС Росії Сергія Лаврова, який заявив, що деталі гуманітарної допомоги узгоджені з Києвом і вона відбудеться під егідою Червоного Хреста.

Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу застеріг президента Росії Володимира Путіна від будь-яких односторонніх військових дій в Україні, зокрема під гуманітарним приводом. Це відбулося під час телефонної розмови.

У свою чергу генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен заявляє про «високу ймовірність» вторгнення Росії на схід України «під виглядом гуманітарної операції».

Расмуссен заявив Reuters, що НАТО не бачить знаків, що Москва відводить свої війська від українського кордону.

У суботу Петро Порошенко висловив готовність України прийняти гуманітарну допомогу для Луганська, але «якщо ця місія буде міжнародною, без жодного військового супроводу, що надійде виключно через пункти пропуску на кордоні, які контролюються українськими прикордонниками, та в супроводі українських військових для забезпечення безпеки місії».

XS
SM
MD
LG