Доступність посилання

ТОП новини

Гіркіна хочуть судити в Боснії за воєнні злочини


Ігор Гіркін (Стрєлков)
Ігор Гіркін (Стрєлков)

Одного з лідерів бойовиків так званої «ДНР» Ігоря Гіркіна, який днями нагадав про себе закликами до Москви до негайного вторгнення в Україну, згадують в країнах, де цей московський борець за «Новоросію» залишив свій кривавий слід протягом останніх 20 років. Ще в середині липня він повідомив журналістам, що воював у Придністров’ї та в Боснії. Але якщо Придністров’я, що залишається під контролем Москви, не вимагає притягнути його до відповідальності, то в Боснії про російського найманця навіть пишуть книжки і вірять, що настане час, коли Гіркіна судитимуть за воєнні злочини, якщо, звичайно, українська війна не стане для нього останньою.

Колишній співробітник спецслужб Росії Ігор Гіркін любить розповідати про себе журналістам. Про свій воєнний досвід він розказав, що воював у двох чеченських війнах, у Придністров’ї та навіть п’ять місяців у «сербській Боснії». У липні він розповів, що до 31 березня він працював у Федеральній службі безпеки Росії, звільнився у званні полковника запасу.

Проте, у Боснії, про яку розповідав Гіркін, про нього згадують, як про звичайного бандита-найманця, що не мав ані військової освіти, ані військового звання.

Гіркін не має воєнної освіти. Він – полковник козачої частини. Він – учасник напіввійськових формувань. Він є дуже небезпечний, бо він терорист, який втрачає контроль, коли отримує в руки збою
Азіз Тафро

«Гіркін не має воєнної освіти. Він каже, що він полковник, але це не воєнне звання. Він – полковник козачої частини. Він – учасник напіввійськових формувань. Він є дуже небезпечний, бо він терорист, який втрачає контроль, коли отримує в руки збою», – розповідає в інтерв’ю Південнослов’янській службі Радіо Вільна Європа історик боснійської війни Азіз Тафро.

Колишній майор Боснійської армії та автор книжки «Грецькі та російські найманці на війні в Боснії», Азіз Тафро розповідає, що в Боснію Ігор Гіркін приїхав наприкінці жовтня чи на початку листопада 1992 року, і воював на боці сербів у різних частинах Боснії, де залишив після себе кривавий слід. За даними Азіза Тафро, Гіркін навіть отримав громадянство Боснії та Герцеговини та отримував військову пенсію цієї країни.

Його загін скоїв різні воєнні злочини, злочини проти людяності, серед них етнічні чистки у Вишеграді, Фоці, Руді та в Сараєві. Гіркіна потрібно притягнути до відповідальності
Азіз Тафро

«Ігор Гіркін приїхав до Боснії з козаками, членом козацьких частин. Йому було 23 роки, коли він з’явився у Вишеграді. Його командиром був Олександр Загребов, якого звали ще Александр Ас. Його загін скоїв різні воєнні злочини, злочини проти людяності, серед них етнічні чистки у Вишеграді, Фоці, Руді та в Сараєві. Гіркіна потрібно притягнути до відповідальності за злочини, які він вчинив, разом з тими людьми, які їх замовляли. Він тоді воював по цілій Боснії. Після війни він виїхав, а тепер воює в Україні», – розповідає боснійський дослідник та колишній військовий.

Боснійський історик, який нині, у зв’язку з подіями в Україні, є частим гостем на місцевому телебаченні, розповідає, що Гіркін і його соратники з числа людей, наближених до російського письменника і націонал-більшовика Едуарда Лимонова, сповідують ідеологію «православного тероризму», який є не менш небезпечним, ніж тероризм Осами Бін Ладена та ісламських фундаменталістів.

Над матеріалом працювали Марія Щур, Dzenana Halimovic та Mirjana Rakela

Полонений зі Слов’янська розповів, як втікав Гіркін з бойовиками
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG