Доступність посилання

ТОП новини

Депутати мають намір закрити тему відкритих списків?


Київ – Частина парламентарів не хочуть брати участі у роботі Верховної Ради, повідомляє депутат Леонід Ємець. Відтак, запровадження відкритих виборчих списків може бути вкотре відкладене через парламентські інтриги, зауважує політолог Володимир Фесенко. Утім на вівторок, 12 серпня, все ж призначили засідання парламенту, а у порядок денний включили низку законопроектів щодо змін до виборчого законодавства.

Депутати будуть розглядати кілька проектів законів щодо змін до виборчого законодавства. Серед них законопроекти, які передбачають вибори до Верховної Ради за відкритими списками, а також такі, що передбачають змішану виборчу систему, розповідає Радіо Свобода депутат від «Батьківщини» Леонід Ємець. За його словами, більшість документів передбачає скорочення видатків на виборчу кампанію та її строків. Утім, усі вони можуть залишитися лише проектами законів, зауважує депутат.

Після розвалу коаліції частина депутатів, які орієнтувалися виключно на те, що вони будуть депутатами цього парламенту, не мають більше ніякого бажання брати участь у роботі законодавчого єдиного органу
Леонід Ємець

«Є група депутатів, які категорично проти будь-яких варіантів, заснованих на «чистих» списках. Після розвалу коаліції частина депутатів, які орієнтувалися виключно на те, що вони будуть депутатами цього парламенту, не мають більше ніякого бажання брати участь у роботі законодавчого єдиного органу. Тому величезне питання чи взагалі буде достатня кількість депутатів для того, щоб хоча б за щось проголосувати. У нас – надважливі законопроекти, пов’язані не лише з виборчою системою, а й закон про очищення влади, зміни до судової системи», – заявляє Ємець.

Можемо відрізати виборами ще дві області – Чечетов

Тим часом Партія регіонів, хоч і планує брати участь у дострокових виборах до Верховної Ради, заперечує необхідність їхнього проведення, розповідає заступник голови фракції цієї політичної сили Михайло Чечетов.

«Недоцільно. Спершу треба відновити мир на Сході та забезпечити участь у виборах усім громадянам. А так у нас Крим не зможе голосувати, Донбас – Луганськ та Донецьк. Ми практично можемо відрізати виборами ще дві області від України. А після відновлення миру треба було внести зміни у Конституції, де треба було чітко прописати децентралізацію влади», – каже Чечетов.

Відкриті списки стануть заручниками парламентських інтриг – Фесенко

Вірогідно, що тема відкритих виборчих списків стане заручницею парламентських інтриг і вкотре буде відкладена, зазначає політолог Володимир Фесенко. Можливо, депутати внесуть зміни, які стосуються скорочення терміну виборчої кампанії та відновлення формату виборчих блоків, а також незначної зміни прохідного бар’єру, припускає експерт.

Усі говорять про необхідність виборів за відкритими виборчими списками. Але не визначений базовий законопроект
Володимир Фесенко

«Усі говорять про необхідність виборів за відкритими виборчими списками. Але не визначений базовий законопроект, який можна було б взяти за основу і навколо того шукати компроміс. Навпаки, ми бачимо прямий, або опосередкований спротив, або тактичні ігри. На словах майже всі за, а реально, особливо мажоритарними, блокують ухвалення відповідного законопроекту», – зауважує Фесенко.

Система виборів за відкритими списками передбачає, що голосують не лише за партійний список, а й обирають, хто саме з тієї чи іншої партії має увійти до парламенту, нагадує Володимир Фесенко.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG