Доступність посилання

ТОП новини

Гуманітарний конвой з Росії: за і проти


Російський гуманітарний конвой вирушає до України з Алабіно, що під Москвою, 12 серпня 2014 року
Російський гуманітарний конвой вирушає до України з Алабіно, що під Москвою, 12 серпня 2014 року

Приймати, чи не приймати гуманітарну допомогу з Росії? Це питання вже тиждень викликає різні, часто протилежні реакції в Україні. Але після довгих вагань, переговорів з іноземними партнерами та домовленостей з Міжнародним комітетом Червоного Хреста, Київ все ж погодився прийняти російську допомогу. Російська влада повідомила, що 280 вантажівок везуть 2 тисячі тонн продовольства, медикаментів, медичного обладнання, спальні мішки, та електрогенератори. Конвой має прибути в Україну до ранку 13 серпня.

Конвой із 280 вантажівок вже вийшов з Москви, як про це було повідомив сайт президента Росії Володимира Путіна, зазначивши, що з Україною «всі деталі узгоджені», коли український президент Петро Порошенко ще обговорював це питання з американським колегою Бараком Обамою.

Після, чи за результатами переговорів із Вашингтоном, про гуманітарну місію, що прямує до України, повідомив і сайт президента Порошенка. Гуманітарна місія там уже називається ініціативою президента Порошенка, й вона має міжнародний формат під егідою Червоного Хреста. Щоправда, якщо саме повідомлення про «гуманітарну місію для Луганська під егідою Міжнародного комітету Червоного Хреста» залишилося на сайті президента, то згадка про учасників місії з нього зникла.

Червоний Хрест зі свого боку, підтвердив, що він візьметься доправляти допомогу, спираючись на свої базові принципи «нейтральності, безсторонності та незалежності», якщо російська допомога буде передана Червоному Хресту на кордоні представниками Росії.

Щоправда, у Червону Хресті ще напередодні прибуття російського конвою, не зовсім уявляли собі, про що йдеться. В інтерв’ю Радіо Свобода речник організації, Еван Вотсон сказав, що вони точно не знають, що росіяни відправляли в Україну.

«Нині це ще не є конвой Червоного Хреста. Ми ще не бачили інформації щодо того, що міститься всередині поставки допомоги, не знаємо навіть її обсягу», – заявив представник Червоного Хреста, додавши, що росіяни нічого не повідомили організації до від’їзду конвою.

Така незрозуміла ситуація з конвоєм лише підігрівала певні панічні настрої в Україні, яка вже котрий тиждень живе в очікуванні того, що багатотисячна російська армія, яка то згуртовується, то перебазовується поруч із українським кордоном, може кожної хвилини перейти в наступ на Україну. А «гуманітарна місія» буде використане лише як привід для агресії.

Підігріли побоювання і перші кадри гуманітарного конвою з Росії. У той час, як російські інформаційні агентства повідомили, що вантажівки належать МНС Росії, російські блогери швидко помітили, що автомобілі дуже схожі на перефарбовану версію зелених російських військових вантажівок.

Про це говорили навіть високі закордонні достойники з Європи та США, які також наполягали на тому, що гуманітарну місію має контролювати Червоний Хрест, а не Росія. Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен заявив напередодні, що є «висока ймовірність» того, що Росія використає «гуманітарну допомогу» для того, щоб вдертися в Україну.

На матеріалом працювали Марія Щур, Glenn Kates та Luke Johnson

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG