Доступність посилання

ТОП новини

Курс гривні досяг історичного мінімуму: що робить НБУ?


©Shutterstock
©Shutterstock

Київ – Національний банк України послабив офіційний курс гривні до історичного мінімуму – 13 гривень і майже 14 копійок. У відомстві заявляють: зроблять все для стабілізації курсу, а всьому виною – паніка на ринку й війна. Водночас, за словами економістів, врятують гривню не економічні механізми, а успішне закінчення АТО.

Киянка Олександра планує поїздку в Європу, тож збиралася поміняти гривні на євро. За останні дні вона обійшла вже понад 10 банків – однак готівкової валюти практично нема ніде. Це вже не кажучи про неймовірне падіння курсу, бідкається Саша.

«Навіть при такому високому курсі, просто нема євро в жодному банку – обходимо один за одним, вже понад 10 банків пройшли – назбирали, може, 100 євро. Вони просто відмовляються продавати. Якщо вчора ще можна було знайти по 17,20 – 17, 25 за євро, то сьогодні вже ні. З курсом долара те саме»,каже вона.

12 серпня Національний банк України послабив офіційний курс гривні до нового історичного мінімуму: 13,139331 гривні за долар. Новий офіційний курс до євро склав 17,588308 порівняно з 17,171419 днем раніше, що стало другим в історії його мінімальним значенням. На міжбанку гривня подешевшала ще сильніше: у вівторок на закриття торгів на міжбанківському валютному ринку України котирування гривні до долара знизилися до рівня 13,45/13,60.

НБУ стабілізує систему найближчим часом?

Початок активному послабленню національної валюти поклали заява прем’єра Арсенія Яценюка про відставку, провал голосування змін до бюджету, старт виборчої кампанії, паніка на ринку і головне – ризик повномасштабного російського вторгнення в Україну. Крім того, деякі експерти й політики звинувачують в падінні гривні саме НБУ.

«Нацбанк усунувся від контролю за курсом гривні! Ми маємо зараз галопуючу інфляцію у зв’язку з тим, що НБУ не впливає на фінансовий ринок. Всі, хто отримали валютні кредити збанкрутують, якщо буде така політика продовжуватися», – заявив позафракційний депутат Микола Рудьковський.

Нацбанк зробить усе, щоб стабілізувати гривню, запевнила голова Нацбанку Валерія Гонтарева в парламенті, куди її викликали для звіту.

Хто скуповує валюту по завищеному курсу або на тіньовому ринку, скоро будуть про це жалкувати
Валерія Гонтарева

«Якщо тільки ринкові механізми, які сьогодні використовує НБУ, не спрацюють – ми запропонуємо ринку доволі жорсткі адміністративні заходи на час дії АТО. Я, як голова НБУ, щиро підтримую ринкові кроки. Але зараз ми обговорюємо в МВФ інструментарій адміністративних заходів і знаходимо з боку МВФ конструктивну підтримку. Тому всі, хто скуповує валюту по завищеному курсу або на тіньовому ринку, скоро будуть про це жалкувати. Тому що НБУ стабілізує систему вже найближчим часом», – зазначила вона.

Водночас поки що в НБУ частково «зв’язані руки», пояснює Гонтарева. Адже з квітня (перед ухваленням програми stand-by МВФ) Україна погодилася на дотримання гнучкого валютного курсу та режиму інфляційного таргетування (відповідальність центрального банку за дотримання проголошеного значення офіційного показника інфляції). Відтак, втручання Нацбанку у події на валютному ринку має бути мінімальним.

«Але це не означає вільне падіння. Тому НБУ за останні 7 днів вже тричі виходив на ринок з інтервенціями щодо продажу валюти (продаж банком великих партій іноземної валюти для регулювання курсу іноземних валют в інтересах держави – ред.) і підтримки стабільності валютного ринку. Інтервенції НБУ проводив не за фіксованим курсом, а за ринковим курсом та згладжував панічну поведінку учасників ринку. Продав 150 мільйонів доларів на ринку та планує і далі брати активну участь на валютному ринку», – каже голова Нацбанку.

З іншого боку, на думку деяких оглядачів, вихід НБУ з інтервенціями за курсом, дуже близьким до ринкового, і стали приводом для чергових панічних настроїв на валютному ринку. Адже замість того, щоб заспокоїти учасників ринку, це показало, що НБУ не збирається протидіяти спекулянтам, вважає колишній заступник голови НБУ Сергій Яременко.

Від НБУ зараз залежить набагато менше, ніж від перебігу АТО – експерт

Водночас за словами економіста Олександра Жолудя, мотивуючою силою падіння гривні є все ж не економічні причини. Тож від дій НБУ зараз залежить набагато менше, ніж від перебігу АТО.

Вважаю, що цей сьогоднішній курс, не залишиться. Все-таки буде певне укріплення, посилення гривні
Олександр Жолудь

«За умов зменшення ризиків вторгнення Росії ми побачимо укріплення гривні. Я вважаю, що цей сьогоднішній курс, не залишиться. Все-таки буде певне укріплення, посилення гривні, але треба, щоб політичні ризики дещо зменшилися», – каже експерт.

За оцінками аналітиків FOREX CLUB, в Україні підтримає гривню і запровадження 1,5% військового податку. Крім того, транші у 500 мільйонів доларів від Світового банку і майже півтора мільярда від МВФ мають стабілізувати українську валюту.

І хоч курс гривні дуже відійшов від свого збалансованого рівня, експерти не радять державі штучно підтримувати його. Так, попередній уряд звинувачували в тому, що той, щоб приховати реальний курс гривні, використав приблизно 20 мільярдів доларів золотовалютних резервів України, і це дуже негативно вплинуло на економіку країни.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG