Доступність посилання

ТОП новини

Викрадені діти з Луганська повернулись в Україну – омбудсмен


Валерія Лутковська
Валерія Лутковська

До України повернули вісьмох дітей з ДЦП, яких озброєні бойовики викрали у луганській лікарні і перевезли до Росії, повідомила Радіо Свобода омбудсмен Валерія Лутковська. За її словами, дітей звільнили зусиллями Міністерства закордонних справ і Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

За її словами, російсько-український кордон група перетнула без проблем, дітей перевозять у сучасних автомобілях «швидкої допомоги», обладнаних усім необхідним обладнанням.

«Стан у дітей нормальний і цілком адекватний, враховуючи, що всі «швидкі» забезпечені всіма необхідними препаратами й обладнанням. У машинах працюють системи клімат-контролю. Зараз ми повертаємо всіх дітей у Луганський обласний дитячий будинок, який зараз розташований у Харкові», – розповіла Лутковська Радіо Свобода.

Як зазначила омбудсмен, у Росії діти перебували у лікарні міста Донецьк Ростовської області, під постійним наглядом лікарів. У лікарні перебували і працівники Консульства України у Ростові-на-Дону.

8 серпня МЗС України повідомило омбудсмена про викрадення з Луганська восьми українських дітей віком від 8 місяців до 2 років. Без будь-яких документів і належного супроводу їх вивезли до Росії.

Лутковська звернулася до російського колеги – Елли Памфілової – з вимогою невідкладно вжити всіх можливих заходів для безумовного та безпечного повернення українських дітей та сприяти в наданні дітям необхідної допомоги. Лутковська і Памфілова домовились про повернення дітей в Україну.

XS
SM
MD
LG