Доступність посилання

ТОП новини

«Цинічний» конвой із Росії наближається до України


Російський конвой вантажівок з гуманітарною допомогою недалеко від міста Єлець, Росія, 12 серпня 2014 року
Російський конвой вантажівок з гуманітарною допомогою недалеко від міста Єлець, Росія, 12 серпня 2014 року

Російська колона вантажівок із гуманітарною допомогою, вирушивши ще у вівторок увечері з Підмосков’я, рухається в бік України. За одними даними, колона мала підійти до українсько-російського кордону вже у середу ввечері, за іншими даними – в четвер. Відомо, що ніч вантажівки провели у Воронежі в одній з військових частин, а потім рушили в бік Бєлгорода – це неподалік кордону з Україною, до Харкова близько ста кілометрів. В АТО кажуть, що мають інформацію, що конвой пройде через Ізварине у Луганській області, а не через Харківську область, як було анонсовано раніше. Однак, і досі невладнані суперечливі моменти щодо інформації про вміст вантажу, його супроводу територією України, а також мотивів, якими керується Москва, з одного боку підтримуючи сепаратистів, а з іншого надсилаючи допомогу мешканцям Донбасу.

Цей гуманітарний конвой вже кілька днів не сходить зі шпальт провідних видань світу – зокрема, йдеться про те, чи не використає Росія цей конвой для надсилання якихось «миротворців», а точніше повноцінного військового контингенту.

Український уряд між тим наполягає, що гуманітарна допомога може бути тільки під егідою Міжнародного Червоного Хреста.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

«Будь-які види гуманітарної допомоги Україна може приймати виключно в межах міжнародного права і виключно від Червоного Хреста», – сказав прем’єр Арсеній Яценюк.

Сам Червоний Хрест каже, що гуманітарна допомога для Донбасу є конче потрібною, враховуючи тяжку ситуацію там для цивільного населення.

А український уряд оголосив про спорядження власного гуманітарного конвою для мешканців Донбасу. Хоча у містах, які звільняють українські сили, одразу надається гуманітарна допомога – зокрема харчами і питною водою.

Багато суперечок і неповна інформація

Нині також немає чіткості щодо подальшого маршруту колони і того, де вона вийде на кордон. Україна була проти, щоб кордон перетинався в пунктах, які не перебувають під контролем українських прикордонників – таких, як Ізварине в Луганській області. На Луганщині десь до 80 кілометрів кордону перебувають під контролем озброєних сепаратистів, і Київ був абсолютно проти, щоб російський конвой увійшов на її території саме через неконтрольовану ділянку.

Валерій Чалий
Валерій Чалий

Однак заступник глави адміністрації президента Валерій Чалий заявив у середу ввечері, що добре, що конвой не увійде на Харківщину, бо тоді, за його словами, будь-яка провокація могла б стати приводом для російського військового вторгнення. Відтак, найімовірніше, конвой може підійти до Луганщини. Чалий також сказав, що наразі немає згоди озброєних сепаратистів прийняти вантаж із Росії на підконтрольних їм теренах.

Сергій Лавров
Сергій Лавров

Зі свого боку, російський міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив, що Москва прийняла певні умови української сторони і Червоного Хреста.

«Ми погодились на маршрут, який підходить київській владі. Ми погодились на те, щоб на наших вантажівках були українські номерні знаки під час проходження території України. Ми погодились взяти на борт цих автівок із гуманітарним вантажем не лише представників Червоного Хреста чи ОБСЄ, але й представників української влади», – заявив Лавров.

Також росіяни не хочуть робити перевантаження допомоги в українські автомобілі на кордоні, як на тому раніше наполягав Київ.

Міжнародний Червоний Хрест між тим каже, що перебуває у постійному контакті з урядами України та Росії. І також його представники додають, що отримали від Росії загальну інформацію про вантаж, але потребують більш детального опису і точнішої інформації.

Ми точно повинні знати, що всередині вантажівок у цьому конвої
Лоран Корба

«Для реалізації в умовах конфлікту ми потребуємо, наприклад, гарантій безпеки. І потребуємо налагодження контактів з усіма сторонами і це ще не вирішено. Ми точно повинні знати, що всередині вантажівок у цьому конвої, його параметри і що саме має роздаватися людям», – заявив у Женеві Лоран Корба, голова відділу Європи та Середньої Азії Міжнародного Червоного Хреста.

Сценарії використання конвою

В адміністрації президента України розглядають три варіанти подій у зв’язку з наближенням «гуманітарного конвою» Росії до кордонів України.

Про це розповів у середу на брифінгу прес-секретар президента Святослав Цеголко.

«Перший сценарій: вторгнення на територію України під приводом доставки гуманітарного вантажу. Другий: провокації з вантажем на території Харківської області з високою ймовірністю агресії з боку Росії», – сказав Цеголко.

«Третій: допомога Луганську проходить через найближчий до міста пункт пропуску. Наші митники і прикордонники разом із представниками ОБСЄ зможуть просканувати вантаж на російсько-українському кордоні. Місія буде рухатися по території, яка є під контролем бойовиків, а після прибуття до Луганська розподіляти допомогу буде Червоний Хрест», – сказав Цеголко.

Філ Брідлав
Філ Брідлав

Головнокомандувач об’єднаних збройних сил НАТО в Європі Філ Брідлав написав на своїй сторінці у Facebook: «Будь-яка гуманітарна місія для України має бути погоджена з Києвом та повинна проходити під повним контролем міжнародних організацій, таких, як Червоний Хрест. Все інше, що відбуватиметься поза цими рамками, вважатиметься нападом на суверенітет України».

Міністр закордонних справ Великої Британії Філіп Гаммонд наполягає на тому, щоб Росія співпрацювала з Червоним Хрестом з питань доставки допомоги в Україну і надала усю необхідну інформацію про свій вантаж.

Вони б краще ці 300 «КамАЗів» прислали порожніми і забрали своїх бандитів назад, і тоді не треба було б присилати гуманітарну допомогу
Арсеній Яценюк

А прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив: «Рівень російського цинізму не має меж. Спочатку вони постачають танки, «Гради», терористів, бандитів, які розстрілюють українців. А потів вони поставляють воду і сіль… Вони б краще ці 300 «КамАЗів» прислали порожніми і забрали своїх бандитів назад, і тоді не треба було б присилати гуманітарну допомогу».

Лондонська Times зауважила, що вся ця історія з конвоєм потрібна Москві, щоб виграти час, і що нині Кремль намагається обдумати свої подальші дії: чи то піти на ескалацію української кризи, чи ж шукати шляхів виходу з неї.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG