Доступність посилання

ТОП новини

На Донецьк і Луганськ чекають вуличні бої (огляд преси)


Експерти газети «Сегодня» аналізують, як краще провести операцію щодо остаточного звільнення Донецька і Луганська від бойовиків. Зараз українські війська вже зайняли весь вільний простір між містами, місць для маневру залишилося мало. АТО підійшла до останнього етапу – вуличних боїв, але тут потрібен особливий досвід і навички, яких в українських військових немає. Тому експерт радить: щоб не було багато людських жертв, тягнути час і чекати, поки бойовики підуть самі. Він погоджується з тим, що військові залишають коридори для відходу противника і поступово «видавлюють» бойовиків до російського кордону. Це зменшує кількість потенційних жертв. Натомість інший експерт газети переконаний, що коридори для відступу – помилка. Потрібно зосередити техніку там, де сконцентровані бойовики, і перекрити всі можливі переходи. Але тут повинна спрацювати розвідка: з’ясувати, скільки у них «Градів», артилерії, людей, і знищувати їх точково. Воювати з угрупованнями, які вміють застосовувати всі методи знищення людини, треба вміти: тут може допомогти досвід інших країн. Заголовок публікації – «На Донецьк і Луганськ чекають вуличні бої».

Чи потрібен Україні військовий парад 24 серпня? Над цим розмірковує дописувач газети «День». Він, зокрема, переконує, що проведення параду за нинішніх обставин є морально ницим. Якби мало не брало участі у параді військової техніки, вся вона потрібна на фронті. Якби всі ті бронемашини, БТРи і гармати були зосереджені під Іловайськом, а не в Києві, то й місто було би вже взяте, і таких болісних утрат не було б. А якби виділені на парад кошти витратити на ремонт бронетехніки (на державних складах – понад три тисячі танків, тисячі БМП, БТР, переважна кількість яких вимагає ремонту, але не завжди тривалого), то ефективність АТО негайно б посилилася, і, знову-таки, втрат стало б відчутно менше – як серед вояків, так і серед цивільного населення. З дописувачем погоджуються і учасники АТО, думкою яких поцікавилася газета. Вони вважають, що парад потрібно провести після перемоги над бойовиками на Сході.

Відновлення судноплавства по Дніпру дозволило б налагодити логістику, курортний потенціал південних областей держави та розвиток їх економічного потенціалу, наголошує газета «Україна молода». Видання пише, що коли б відродити цей модернізований шлях «із варяг у греки» – адже це найкоротший шлях iз Чорного моря на Балтику, в Скандинавію – то Дніпро міг би давати неабиякий прибуток у твердій валюті. Про це наголошується в статті «Коли знову запрацює Дніпро?».

Тепер доля українського кінематографа перебуватиме в руках молодого продюсера, старшого сина відомого кінорежисера Юрія Ільєнка – Пилипа, який недавно став головою Держкіно. Це призначення далося йому непросто, інформує газета «Факти». Упродовж кількох місяців в структурі йшли «бої» за крісло керівника. Втім, Ільєнко почувається на новій посаді цілком комфортно, зауважує видання. Адже він з самого народження знімався у всіх картинах свого батька, а останню – «Молитва про гетьмана Мазепу» – навіть продюсував.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG