Доступність посилання

ТОП новини

Візит Путіна до Криму – показовий виклик усьому світу?


Сімферополь – Володимир Путін – в анексованому Криму. Разом з ним на півострів прибули 140 депутатів Державної Думи та членів Ради Федерації, а також уряд Росії на чолі із прем’єром Дмитром Медведєвим. Сьогодні президент Росії звернеться до них із офіційною промовою, а потім проведе робочі зустрічі, відвідає промислові підприємства півострова та зустрінеться з місцевою інтелігенцією. Що насправді має довести безпрецедентна за розмахом виїзна нарада російського політичного бомонду на чолі із Путіним? Про що президент Росії казатиме у своїй промові?

Ще із ночі 13 серпня у Севастополі був обмежений рух автотранспорту та маломірних суден у морських бухтах міста. Літак президента Росії сів на військовому аеродромі «Бельбек». За інформацією прес-служби Кремля, Володимир Путін прибув із дводенним візитом до Криму, де проведе зустріч із членами Ради безпеки, фракцій політичних партій у Державній Думі.

За неофіційними даними, до цього президент Росії відвідає кілька промислових підприємств Севастополя, завітає до однієї лікарні та місцевого порту. Є у розкладі дня і зустріч з кримськими діячами культури.

У Міністерстві закордонних справ України візит президента Путіна та депутатів Державної Думи, членів уряду Росії до анексованого Криму вже назвали неприпустимим.

Про що казатиме Путін?

Зустріч Путіна з прем'єром Дмитром Медведєвим і депутатами Держдуми відбудеться у санаторії «Сбербанку» Росії – «Мрія» – під Ялтою. «Промова глави держави буде насиченою», – пообіцяв прес-секретар президента Росії Дмитров Песков.

На думку директора інформаційного центру Європейського союзу Донецького національного університету Ігора Тодорова, виходячи з контексту певного геополітичного плану, зокрема, приєднання кримського півострова в результаті окупації і подальших дій, пов’язаних з експансією на сході України, принципово нового від промови Путіна чекати не слід.

«Те загострення, яке вже триває давно, ця історія з гуманітарним конвоєм, можливі дії з боку України і наших західних союзників, можливо, що відповісти на це саме з Криму – теж є таким певним символом», – сказав Ігор Тодоров.

З огляду на те, що після швидкої та легкої анексії Криму, ейфорія населення, яке щодня стикається з проблемами соціального та економічного характеру, помітно вщухла, слід чекати звернення до мешканців півострова у промові Путіна.

«Головний міфологічно-геополітичний меседж Путіна буде про те, що Крим, нарешті, «повернувся» і ми маємо певні здобутки, а далі все буде краще», – вважає експерт.

Разом з тим чекають на не публічну критику так званого «прем’єра» Криму – Сергія Аксьонова, який нещодавно зізнався на камери, що «приєднання» Криму до Росії – це виключно політична воля Володимира Путіна, і таким чином звів на нівець усі намагання представити так званий «референдум» реальним волевиявленням кримчан.

Візит Путіна до Криму свідчить про його розгубленість – Джемілєв

У вересні цього року в Криму пройдуть перші вибори за російським сценарієм. Вже кілька днів у Криму працюють політичні фракції Держдуми у повному складі. Ця тема також очікується серед головних тем візиту.

Разом з тим риторика Путіна має прояснити і його позицію для Заходу щодо подальшого розвитку подій в Україні.

Ви кажіть, робіть, що хочете, а я робитиму те, що вважаю за потрібне саме я
Олександр Стариш

«Іноді необов’язково промовляти якісь речі, іноді достатньо дії. Те, що він, фактично, викликає світ – ви кажіть, робіть, що хочете, а я робитиму те, що вважаю за потрібне саме я, каже за себе», – вважає доктор політичних наук Олександр Стариш.

На думку народного депутата України Мустафи Джемілєва, якому російська влада заборонила в’їзд до Криму, останні дії Путіна, і зокрема, показовий візит з усім почтом насправді свідчать про його розгубленість.

Для нас найголовніше, щоб він забрав своїх розбійників з нашої землі, чи то Луганськ, чи то Крим
Мустафа Джемілєв

«Для нас найголовніше, щоб він забрав своїх розбійників з нашої землі, чи-то Луганськ, чи то Крим. Наші очікування такі. Вони поводяться дуже нерозумно, не погоджуючись з думкою усього світу, та наполягають лише на своєму. Але, насправді, якщо ретельно вдивитися в дії російської влади, вони здаються розгубленими», – сказав Мустафа Джемілєв.

На думку оглядачів, Путін опинився перед складною дилемою – неготовність до прямої військової інтервенції до України та небажання зазнати поразки. Візит до Криму стане показовим – чи виклик усьому світу та світова ізоляція, чи перші кроки до розрядження напруги.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG