Доступність посилання

ТОП новини

Судове засідання щодо заборони Компартії знову перенесли


Під Окружним судом забивали цвяхи в труну комунізму
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

На засіданні щодо розгляду справи про заборону Комуністичної партії України оголосили перерву. Про наступне засідання обіцяють повідомити згодом.

Голова Державної реєстраційної служби Ганна Онищенко, що представляє у суді позивача, після оголошення чергової перерви заявила, що адвокати свідомо затягують розгляд справи, щоб Компартію не заборонили до початку виборчої кампанії.

«Перш за все, це численні клопотання фізичних осіб, які прикриваючись тим, що вони є членами Комуністичної партії, хочуть вступити у якості третьої особи. Так само звернення народних депутатів, які так само хотіли вступити до процесу, не маючи жодного законного обґрунтування заявлених ними вимог», – сказала вона.

Єдиним результатом попереднього судового засідання стало долучення до справи експертного висновку Науково-дослідного інституту судових експертиз, згідно з яким у виступах Петра Симоненка і у програмі партії містяться заклики до ліквідації територіальної цілісності, підтримки сепаратистів, незаконних формувань.

Натомість захисники Компартії вимагали провести звукову експертизу кожного виступу секретарів і лідерів партії, а це близько трьохсот записів, аргументуючи це вирваним контекстом. Суд з цього приводу рішення поки не виніс.

«Ми в цьому процесі заявили клопотання, тому що ми вважаємо, що раз Міністерство юстиції стверджує, що у виступах лідера Комуністичної партії та інших членів є сепаратистські заклики, ми самі попросили, щоб призначили експертизу цих записів. Міністерство взяло, витягнуло з контексту окремі фрази і висловлювання, які не мають жодного сенсу у цій справі і на підставі цих вибіркових фраз намагаються провести експертизу. Ми попросили від Верховної Ради витребувати повний виступ лідера Петра Симоненка та по повному виступі провести комплексне дослідження чи дійсно є заклики до насильницької зміни конституційного ладу і захоплення державної влади. Насправді кожен виступ Симоненка звучить, що має бути ціла, неподільна Україна», – сказав адвокат комуністів Олександр Готін.

Крім того, Готін зазначив, що звинувачувати комуністів у співпраці з сепаратистами не можна, бо у законодавстві немає такого визначення.

Тим часом, під час засідання під стінами Окружного адміністративного суду активісти забивали цвяхи у труну-символ комунізму.

8 липня міністр юстиції України Павло Петренко подав до суду позов про заборону діяльності в Україні Комуністичної партії. За результатами аналізу доказової бази, яка була надана правоохоронними органами Мін’юсту стосовно протизаконних дій з боку КПУ, було подано позов про ліквідацію Комуністичної партії України, пояснив урядовець.

XS
SM
MD
LG