Доступність посилання

ТОП новини

Путін, Лукашенко і Назарбаєв готові зустрітися з Порошенком


Президент Білорусі Олександр Лукашенко
Президент Білорусі Олександр Лукашенко

Президенти Білорусі, Росії та Казахстану Олександр Лукашенко, Володимир Путін і Нурсултан Назарбаєв готові провести у Мінську зустріч з президентом України Петром Порошенком для обговорення актуальних питань. Про це заявив сьогодні президент Білорусі Олександр Лукашенко, повідомляє білоруська агенція БЕЛТА.

«Є така ідея, оскільки виникає маса питань. По-перше, у зв’язку з підписанням Україною Договору про асоціацію з Євросоюзом. Ми дуже занепокоєні цим і боїмося, щоб товари з Євросоюзу з нульовим митом через Україну не пішли у Білорусь, Росію і Казахстан і не задушили наші економіки. Це природно, це побоювання будь-якої держави. Тому ми за це дуже переживаємо», – зазначив Лукашенко.

«По-друге, у зв’язку з введенням Росією ембарго на поставки деяких товарів у Російську Федерацію створилася інша ситуація, і нам було б дуже важливо в Митному союзі обговорити цю, другу проблему», – наголосив президент Білорусі.

При цьому, наголосив Лукашенко, наразі питання за Україною.

Українська сторона поки що не коментувала цю ситуацію.

Як повідомляло Радіо Свобода, у середу Путін, Лукашенко та Назарбаєвим під час телефонної розмови підтвердили «можливість проведення зустрічі держав-членів Митного союзу і України у третій декаді серпня згідно з пропозицією президента Білорусі Олександра Лукашенка».

Як заявляв урядовий уповноважений у справах європейської інтеграції Валерій П’ятницький, Україна готова припинити санкції проти білоруських товарів, якщо білоруська сторона зніме перешкоди для українського експорту.

Влада Білорусі раніше запровадила обмеження на поставку українських товарів. Зокрема було запроваджено обмеження на українську картоплю, пиво і деякі будматеріали. Україна заявила, що такі обмеження є порушенням договору про вільну торгівлю в рамках СНД і запровадила відповіді обмеження на експорт білоруських товарів.

(Відео користувача YouTube Belta Video)

XS
SM
MD
LG