Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ звинувачує екс-міністра оборони Єжеля у знищенні тилу ЗСУ


Київ – Генеральна прокуратура пред’явила звинувачення колишньому міністру оборони України (у 2010–2012 роках) Михайлу Єжелю. Про це повідомив журналістам генеральний прокурор Віталій Ярема. Звинувачення висунуто Єжелю у рамках розслідування кримінальних проваджень щодо знищення тилового забезпечення української армії. Генпрокуратура звинувачує міністра оборони в уряді Миколи Азарова за главою Кримінального кодексу, яка регламентує військові злочини, залучення до відповідальності осіб, які вчинили такі злочини.

Це ще 2008, 2005 роки, коли були знищені, фактично, тилові підрозділи
Віталій Ярема
Віталій Ярема
Віталій Ярема

За словами генпрокурора Віталія Яреми, кримінальні провадження відкрито «за фактами доведення української армії до того стану, в якому вона перебуває зараз. Це ще 2008, 2005 роки, коли були знищені, фактично, тилові підрозділи, коли в Грузії продавали наші системи протиповітряної оборони «Бук» і кошти не надходили в державний бюджет», – повідомив Ярема. Загалом відкрито понад 50 кримінальних проваджень.

За даними ГПУ, Міністерство оборони України за вказівкою тодішнього очільника – Михайла Єжеля – відшкодувало за фіктивними угодами 40 мільйонів гривень комерційним структурам на комунальні потреби. Тобто, комерційні структури користувалися водою, електроенергією, приміщеннями Збройних сил і при цьому отримували компенсацію, пояснив Ярема журналістам.

Речник ГПУ Юрій Бойченко повідомив Радіо Свобода, що до інформації, яку напередодні озвучив генеральний прокурор, додати нічого нового не може.

Тим часом, за даними українських ЗМІ, працівники Генпрокуратури у рамках слідства проводять виїмку документів Міністерства оборони, пов’язаних із діяльністю Михайла Єжеля. Про це, зокрема, посилаючись на власні джерела, повідомляє тижневик «Дзеркало тижня».

Слідчих цікавлять «взаємини» Єжеля з комерційними структурами (компаніями), які у 2011–2012 роках постачали продукти харчування Збройним силам країни. Йдеться, серед іншого, про доручення міністра оборони, згідно з якими у 2011 і 2012 роках ці комерційні структури були звільнені від сплати комунальних платежів (за світло, газ і тепло). Можливі збитки оцінюються близько 46,7 мільйона гривень.

Цю інформацію підтверджують експерти Центру військово-політичних досліджень «Інформаційний спротив»: за їхніми даними, Міністерство оборони до останнього часу використовувало ті самі схеми, за якими діяла і команда Михайла Єжеля, а також його попередників і наступників на посаді очільника Міноборони.

Корупція у Міноборони почалася не з Єжеля і не Єжелем закінчилась – експерти

Керівник українського представництва міжнародної антикорупційної організації Transparency International Олексій Хмара у розмові з Радіо Свобода наголосив, що корупція «з’їдала» Міністерство оборони до появи там Михайла Єжеля і нікуди не поділась після того, як президент Янукович призначив його послом України у Білорусі.

Єжель не дуже-то і відрізнявся від інших міністрів, від вищого керівництва оборонного чи правоохоронного відомств
Олексій Хмара

«Коли Янукович посів посаду президента України, він ініціював розслідування корупційних справ в уряді, включаючи Міноборони. Тоді правоохоронці мали розслідувати справи усіх міністрів оборони. Тоді, як я пригадую, Лебедєв отримав посаду міністра оборони і Янукович від нього вимагав дослідити корупційні схеми попередників. А Єжеля екс-президент тоді відправив подалі з очей, послом України у Мінськ, тому що не дуже йому довіряв, – зазначає Хмара. – А насправді, Михайло Єжель не дуже-то і відрізнявся від інших міністрів, від вищого керівництва оборонного чи правоохоронного відомств. Але з досліджень моїх колег можу сказати, що саме за Єжеля у Міноборони активізувався процес реалізації армійського майна і підтримки «потрібних» компаній, які забезпечували ЗСУ, наприклад, харчуванням. Але я не можу стверджувати, що пан Єжель надто сильно вирізняється від інших «чиновників від армії».

Викладач Києво-Могилянської академії, політолог Ігор Лосєв у розмові з Радіо Свобода також зазначив, що подібні справи можна відкривати не лише проти Єжеля, оскільки і його попередники, і його наступники не гребували діяннями, які підпадають під кримінальні статті з підриву обороноздатності ЗСУ.

До Єжеля і раніше були претензії, до чиновників Міноборони стосовно певних фінансових оборудок
Ігор Лосєв

«Але до Єжеля і раніше були претензії, до чиновників Міноборони стосовно певних фінансових оборудок. Це стосується і часу, коли Єжель був командувачем Військово-морських сил України, коли були проблеми з приводу продажу кораблів, а пізніше, коли він став міністром, були питання щодо продажу Грузії українських систем «Бук»», – розповів Лосєв.

Посол Єжель на лікарняному, МЗС чекає офіційної інформації від ГПУ

Радіо Свобода спробувало зв’язатись із Михайлом Єжелем, котрий з квітня 2013 року обіймає посаду посла України у Білорусі. У приймальні посла відповіли, що останній перебуває на лікарняному, і коли повернеться до праці, невідомо.

Речник Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс підтвердив Радіо Свобода, що Михайло Єжель на сьогодні залишається послом у Мінську, а рішення про відкликання посла ухвалює президент України.

«Я читав повідомлення ЗМІ про те, що Генпрокуратура звинуватила Єжеля у підриві обороноздатності країни. Але для того, щоб МЗС змогло відповідним чином відреагувати, нам треба отримати офіційну інформацію від правоохоронних органів. Наскільки мені відомо, ми ще не маємо такої інформації. Сподіваюся, з часом вона буде надана МЗС. Але зазначу, що в Україні президент призначає послів, і він же повинен ухвалювати подібні рішення», – наголосив Перебийніс у розмові з Радіо Свобода.

За словами Ігоря Лосєва, до Єжеля у правоохоронців можуть виникнути питання і через сімейні зв’язки його близьких родичів до чиновників та військовослужбовців Збройних сил Росії, а Олексій Хмара припустив, що екс-міністр оборони може переїхати до Росії, де перебувають й інші міністри уряду Миколи Азарова доби президентства Януковича.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG