Доступність посилання

ТОП новини

Парламент вирішив долю санкцій, люстрації та ГТС


Київ – Український парламент у четвер ухвалив остаточні версії законів про санкції проти агресора та про реформи ГТС, а також підтримав у першому читанні законопроект про люстрацію. В УДАРі вважають початок люстрації епохальним моментом, а в уряді зауважують, що спільне управління ГТС врятує українську економіку. Однак опозиція оцінює вплив нових законів на ситуацію в державі вкрай песимістично.

У четвер засідання Верховної Ради депутати з колишньої коаліції називають історичним. Адже парламент ухвалив низку законів, які містять механізми для відновлення української економіки та захисту від зовнішньої агресії. Зокрема – на порядку денному був законопроект позафракційних депутатів про очищення влади, який передбачає люстрацію всіх, причетних до злочинів екс-президента Віктора Януковича та його уряду.

Вранці перед парламентом зібралося понад тисячу мітингувальників, вони вимагали невідкладно ухвалити люстраційний закон, і на деякий час перекрили вулицю Грушевського. Зі свого боку, спікер Олександр Турчинов у залі засідань пообіцяв, що депутати не розійдуться, доки не проголосують за люстрацію.

«Люстрація» пройшла перше читання під крики з вулиці

Юрій Дерев’янко
Юрій Дерев’янко

Альтернативний люстраційний законопроект регіонала Сергія Матвієнкова – парламент не підтримав. Не виключено, що депутатам не сподобалася норма про заборону обіймати посади та обиратися всім, хто працював у парламенті з 1991 року і до сьогодні. З іншого боку, законопроект позафракційного Юрія Дерев’янка набрав 252 голоси.

Дерев’янко закликав усіх депутатів долучитися до робочої групи з доопрацювання люстраційного законопроекту, щоб той пройшов і друге читання.

«Прошу всіх долучатися до робочої групи, щоб ми доопрацювали цей документ за скороченою процедурою і до виборів ухвалили цей закон!» – попросив колег Дерев’янко.

Сергій Каплін
Сергій Каплін

Ударівець Сергій Каплін назвав люстраційний закон епохальним, адже саме «за це стояв Майдан».

«Дякую всім! Хто зараз під Верховною Радою підтримує нас, хто стояв на Майдані за те, щоб парламент ухвалив цей закон, і змив частину своїх гріхів», – проголосив Каплін.

Юрій Мірошниченко
Юрій Мірошниченко

Опозиція такої думки не поділяє. Так, регіонал Юрій Мірошниченко наголосив, що оновлення влади має відбуватися не через заборону певним особам займати державні посади, а через зміну виборчого законодавства

«Найкраще оновлення влади, не так люстрація, як оновлення – це зниження прохідного бар’єру. Щоб до влади прийшли нові, не заплямовані люди й політичні сили», – вважає регіонал.

Згадали про ГТС, а про вибори – ще не домовилися?

Тим часом, законопроектів про зміну виборчої системи не вносили навіть до порядку денного. В кулуарах стверджують, що наразі політичні сили просто не домовилися про вигідні для себе умови парламентських перегонів.

Депутати ухвалили в другому читанні закони про санкції проти країни-агресора та про реформування ГТС. Напередодні документи викликали шалені дискусії. Законопроект про санкції містив норми, які дозволяли РНБО без суду обмежувати мовлення ЗМІ, або закривати їх. Відтак українські медійні експерти та міжнародні організації, серед яких і «Репортери без кордонів», звинуватили ініціаторів законопроекту в українському уряді в намаганні запровадити військову цензуру.

14 серпня прем’єр Арсеній Яценюк запевнив, що документ виправили, і важелів для цензури в ньому не лишилося.

Депутат від «Батьківщини» Юрій Стець, член парламентського комітету зі свободи слова сказав Радіо Свобода, що і без права РНБО закривати медіа українське законодавство містить достатньо важелів для протидії антиукраїнській пропаганді. Зокрема, суд розглядатиме питання санкцій щодо конкретного ЗМІ упродовж трьох днів, зауважив Стець.

«Подивіться, хіба зараз Нацрада з питань телебачення та радіомовлення не може зупинити інформаційну агресію? За три засідання вона має право припинити мовлення каналу. Два засідання – можуть відбутися вранці та ввечері того ж дня. Два попередження – і забрали ліцензію», пояснив депутат, і колишній журналіст.

Закон про газотранспортну систему, ухвалений у другому читанні, дозволяє створити компанії з управління газогонами та підземними сховищами. 49% акцій у них можуть належати європейським та американським компаніям. При цьому сама ГТС зі сховищами залишається у повній власності держави, запевнив, озвучуючи суть законопроекту перед голосуванням, Арсеній Яценюк. Водночас, підприємства та особи, пов’язані з російським «Газпромом», не зможуть долучитися до управління ГТС, запевнив після голосування лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок.

За його словами, закон містить правку його політичної сили, за якою український уряд має погоджувати кожну зміну акціонерів у компаніях, які керуватимуть ГТС, і має право знати всіх кінцевих власників акцій.

Водночас колишній регіонал Микола Рудьковський у сесійній залі заявив, що мовляв Україна через недопуск усіх охочих до управлінням ГТС фактично передає її США, і тому «не отримає жодного кубометра російського газу». Депутати відреагували на його виступ криками обурення, а спікер Олександр Турчинов відповів Рудьковському, що позиція Росії й без нього всім відома.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG