Доступність посилання

ТОП новини

У Єревані вимагали від влади надати допомогу єзидам в Іраку


Вірменські єзиди закликають ООН допомогти їхнім одновірцям в Іраку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Вірменські єзиди закликають ООН допомогти їхнім одновірцям в Іраку

Десятки єзидів у Єревані 14 серпня вийшли на акцію і вимагали від уряду Вірменії надати допомогу, включаючи зброю, для захисту їхніх одновірців на півночі Іраку.

Демонстранти закликали уряд поставити це питання на порядку денному Організації Об’єднаних Націй.

Деякі з вірменських єзидів вимагали зустрічі з прем’єр-міністром Вірменії Овіком Абрамяном, заявляючи, що реакція Вірменії на «геноцид єзидів» на півночі Іраку не була адекватною.

Абрамян не вийшов до демонстрантів, з ними поговорив його заступник Гурген Думанян. За його словами, уряд Вірменії виділить 50 тисяч доларів у якості гуманітарної допомоги єзидам на півночі Іраку.

У Вірменії мешкає близько 60 тисяч єзидів, які є нащадками цієї релігійної спільноти, яка тікала з Османської імперії під час кампанії 1915 року, спрямованої проти вірмен. Під час тієї кампанії також було знищено тисячі єзидів.

За повідомленням влади США, наразі у горах побіля міста Сінджар на півночі Іраку залишається близько 4,5 тисячі єзидів, які втекли від бойовиків «Ісламської держави».

Ісламісти захопили значні території на півночі і заході Іраку з початку їхньої наступальної операції у червні.

Минулого тижня президент США Барак Обама дав добро на застосування американської авіацію проти бойовиків угруповання «Ісламська держава» в Іраку задля захисту американського персоналу, який перебуває в Ірбілі та захисту релігійних меншин, які змушені були тікати після наступу ісламістів.

XS
SM
MD
LG