Доступність посилання

ТОП новини

Чи має Москва рятувати українську оборонну промисловість?


Припинення військової співпраці з Росією загрожує розпадом оборонної промисловості України, а це вже може становити безпекові ризики для всього світу. Тому Вашингтон і Москва разом мають подбати про те, щоб розпад української оборонної промисловості не відбувався безконтрольно, і займатися його деконструкцією послідовно. Про це пишуть не кремлівські політтехнологи, а фахівці Фундації Карнегі, молодший науковий співробітник програми по Росії та Євразії Александра МакЛііс та Директор цієї програми Юджін Румер. Чи він вважає, що Україна є «державою-невдахою», яка не може подбати про безпеку своєї оборонної промисловості, і чому саме Росії він пропонує передати роль куратора цього процесу?

Якщо заводи, оборонної промисловості на сході України, залишаться без роботи в результаті припинення співпраці з Росією, Україна, маючи другий після Росії військовий потенціал, спеціалістів у галузі ядерної та ракетної технології, може становити ризик щодо поширення цих технологій, вважають американські автори дослідження.

«Я не ставлюся до України, як до «держави-невдахи», навпаки, я шукаю шляхів цього уникнути. Бо більші економічні проблеми та пов’язана з ними політична нестабільність можуть збільшити ризик того, що Україна перетвориться на «державу-невдаху», – говорить Юджін Румер, директор Російско-євразійської програми Фундації Карнегі.

Але нині Україна є фактично у стані війни з Росією, і не Київ, а Москва, згідно з даними, в тому числі і американської розвідки, передають ракети сумнівним особам, які потім стріляють у цивільні літаки. Чи дійсно Росія є тією країною, яка най краще може подбати, щоб українська зброя не потрапила у неправильні руки?

Україні такий великий оборонний комплекс не потрібний – Румер

Інформація, яку ми зараз маємо про збитий літак «Малайзійських авіаліній» вказує на дуже занепокоюючі обставини з ракетами SA-11
Юджін Румер

«Інформація, яку ми зараз маємо про збитий літак «Малайзійських авіаліній» вказує на дуже занепокоюючі обставини з ракетами SA-11, про це навіть немає питань. Але, думаю, що те, що має також непокоїти США, Україну і Росію, у випадку, якщо люди з оборонної промисловості України з відповідними знаннями, опиняться без роботи, то наслідки можуть перевершити і те, що ми зараз бачимо в нинішньому конфлікті», – пояснює американський безпековий експерт.

Юджін Румер вважає, що Україні такий великий оборонний комплекс не потрібний, і найкраще для неї було б вивести його з експлуатації. На запитання, чому американський експерт вважає, що Україні саме зараз не потрібна могутня військова індустрія, він відповідає так:

Більш життєздатним рішенням було б або зменшити, або переорієнтувати ці підприємства на інше виробництво
Юджін Румер

«Я не писав, що це «єдине життєздатне рішення», але, гаразд, якщо в тексті так написано, то я вважаю, що більш життєздатним рішенням було б або зменшити, або переорієнтувати ці підприємства на інше виробництво. Бо українська військова промисловість досить потерпала протягом останніх майже 25 років, і без російського ринку вона буде потерпати ще сильніше. Міжнародний ринок озброєнь є дуже конкурентним, і для будь-якої країни дуже важко там втримати. Тож для українських політиків буде час непростих рішень. Внутрішній ринок в Україні для зброї є обмежений, а на міжнародному – дуже жорстка конкуренція», – говорить аналітик.

Він пропонує Києву замислитися, куди підуть добрі українські спеціалісти, які перестануть працювати на російський військовий ринок.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG