Доступність посилання

ТОП новини

На сході України не лишилося кардіоцентрів, що рятували немовлят


Київ – На сході України не лишилося практично жодного кардіоцентру, який міг би надавалася допомогу новонародженим із вродженими вадами серця. Адже Донецький центр закритий через військові дії в регіоні. А в Харківському вийшов з ладу ангіограф – ключовий апарат для діагностики і проведення операцій.

Донецький центр дитячої кардіохірургії – єдине кардіохірургічне відділення на Донбасі, де надавалася допомога дітям з вродженими вадами серця – закрився. А це 250 дитячих операцій на рік, багато з яких робили новонародженим. Тепер це навантаження лягає на найближчий – харківський центр. Який теж не може прийняти багатьох хворих. З кінця весни там не працює ключове обладнання, розповідає координатор зв’язків зі ЗМІ проекту «Врятуй серце» Маргарита Бергер.

Хворих дітей транспортувати до Києва чи Дніпропетровська неможливо. Бо немовлята з вадою серця можуть просто не пережити дорогу
Маргарита Бергер

«Зламався ангіограф, конкретно – його електронно-променева трубка. Це апарат для діагностики і операцій, особливо, коли йдеться про вади серця у дітей, особливо немовлят. За допомогою цього пристрою можна робити операції без розрізів. Хворих дітей транспортувати до Києва чи Дніпропетровська неможливо. Бо немовлята з вадою серця можуть просто не пережити дорогу. Тому збираємо кошти на ремонт приладу», – каже Бергер.

Олегу – 1 рік. У нього – вроджена вада серця. І операцію треба зробити до 1 вересня, розповідає волонтер, директор центру променевої діагностики Харкова і дитячий лікар Вікторія Мілютіна.

Поки в дитини ситуація така… на грані критичного. Ми плануємо, щоб це «критично» не відбулося. Гроші зберемо і купимо цю кляту трубку
Вікторія Мілютіна

«Поки в дитини ситуація така… на грані критичного. Ми плануємо, щоб це «критично» не відбулося. Гроші зберемо і купимо цю кляту трубку. В дитини звуження аортального клапана. Ми сподіваємося, що максимум протягом 2 тижнів зберемо потрібну суму грошей».

Пацієнтів із зони АТО все більше

Без термінової високоспеціалізованої операції, новонароджені з вадами серця приречені на швидку смерть, говорить заввідділенням кардіохірургії Інституту загальної та невідкладної хірургії Харкова Ігор Полівенок. Він очікує збільшення надходження дітей з Донбасу. Водночас у місті вже створилася черга з місцевих пацієнтів, які потребують діагностики чи операції з допомогою ангіографа.

Пацієнтів із зони АТО – біженців – все більше і більше
Ігор Полівенок

«Це високі ризики для пацієнтів, ми вимушені деяких відправляти в Київ. Пацієнтів із зони АТО – біженців – все більше і більше. Звичайно, ми зверталися до держави. Грошей нема в бюджеті на це. «Грошей на ремонт і закупівлю медичної апаратури нема», – нам відповіли так. І викручуватися рекомендували самим. В останній надії ми звернулися до людей, волонтерів – і ось це спрацьовує! Як завжди, народ допомагає сам собі, а не держава», – твердить кардіохірург.

Із необхідних 40 000 євро волонтери проекту «Врятуй серце» (Save Heart) вже зібрали понад 19 тисяч доларів. Найбільше лікарі й активісти побоюються, щоб в регіоні не народилася дитинка, якій ангіограф буде потрібен негайно. Адже на 1000 новонароджених дітей в Україні у 8-10 діагностують вроджену ваду серця.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG