Доступність посилання

ТОП новини

МВС обіцяє «чистку» серед правоохоронців на Донбасі


Бойовик угруповання «ДНР» затримує чоловіка, підозрюваного у шпигунстві для України, Донецьк, 21 червня 2014 року
Бойовик угруповання «ДНР» затримує чоловіка, підозрюваного у шпигунстві для України, Донецьк, 21 червня 2014 року

40 кримінальних проваджень відкрили проти співробітників міліції на Донеччині і Луганщині, яких підозрюють у порушенні присяги чи співпраці з терористичними угрупованнями, якими в Україні визнали так звані Донецьку і Луганську «народні республіки». У МВС обіцяють нещадно боротися зі зрадниками і просять повідомляти про випадки, які слідству поки не відомі. Журналісти і правозахисники однак кажуть, що проблема полягає не лише в тих, хто перейшов на бік бойовиків. Активісти заявляють, що система кримінальної юстиції не працює навіть на звільнених територіях Донбасу.

Антон Геращенко
Антон Геращенко

Начальник Сіверського міськвідділу міліції, що на Луганщині, – один із тих, хто нині у розшуку. За словами радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, згаданий міліціонер активно співпрацював із бойовиками, які у травні-червні облаштували у Сіверську один зі своїх осередків.

Змушував штатних співробітників міліції чергувати на блокпостах, всіляко допомагав терористам, брав участь у допитах
Антон Геращенко

«Він змушував штатних співробітників міліції з табельною зброєю чергувати на блокпостах (бойовиків – ред.), всіляко допомагав терористам, був особисто знайомий із терористами на прізвиська «Албанець» і «Лис», брав участь у допитах, у захопленні майна у Сіверську й Лисичанську. На цей момент він переховується на території Російської Федерації», – повідомив радник міністра.

За фактами порушення присяги чи співпраці з бойовиками, за даними МВС, нині розслідують 40 кримінальних справ, порушених проти правоохоронців на Донбасі. За словами Антона Геращенка, робота з очищення лав міліції від зрадників триває. Сам він просить про такі факти писати йому у «Фейсбук».

Територія без правосуддя

Водночас журналіст Артем Шевченко, який повернувся зі звільнених від бойовиків міст Донбасу, вказує на ще одну проблему, якою мало б зайнятися МВС. Він каже, що навіть після визволення на цих територіях не працює система кримінальної юстиції.

Слідчі й оперуповноважені не виконують свою роботу. Цю роботу замість них виконують бійці батальйонів МВС
Артем Шевченко

«Слідчі й оперуповноважені фактично не виконують свою роботу. Цю роботу замість них виконують бійці батальйонів МВС, тобто це солдати, які ходять і затримують людей. Що потім робити з затриманими? Це дуже тяжко, бо далі система не працює. Треба вести до слідчого, допитувати, писати протокол, вести в суд, брати санкцію на арешт – все це на цих територіях не працює, працює тільки в Харкові», – розповів журналіст.

Всього у Донецькій і Луганській областях 23 тисячі правоохоронців. За даними Антона Геращенка, за порушення присяги з міліції на Донбасі звільнили вже майже півтори тисячі співробітників, ще близько 1200 звільнилися за власним бажанням. Раніше міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляв, що для заміни у лавах міліції Донбасу дезертирів і зрадників державі потрібно 20 тисяч нових кваліфікованих правоохоронців.

Голова Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Олег Мартиненко вважає, що нині виконати таке завдання неможливо. «Навіть якщо уявити, що всіх співробітників міліції, які не виправдали довіру, одночасно люструвати, держава буде не в змозі заповнити ці вакантні посади», – каже він.

У СБУ даних щодо тих своїх співробітників, які порушили присягу, поки не наводили. Тим часом до цього відомства у правозахисників не менше запитань. За даними адвоката Євгенії Закревської, станом на кінець липня кримінальні провадження за статтями про державну зраду, посягання на територіальну цілісність України чи співпрацю з терористичними угрупованнями були відкриті проти 3 співробітників СБУ – одного з управління у Криму і двох із Донецької області. Луганщина у цьому переліку взагалі не фігурувала.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG