Доступність посилання

ТОП новини

У Луганську тривають активні бойові дії. Неспокійно і в Донецьку


Людина залишає зруйновану внаслідок бойових дій будівлю, Донецьк, 20 серпня 2014 року
Людина залишає зруйновану внаслідок бойових дій будівлю, Донецьк, 20 серпня 2014 року

Київ – У Луганську тривають бойові дії. Залпи артилерії місцеві чують і в Донецьку. РНБО повідомляє про мінування об’єктів інфраструктури і автомобільних доріг. За минулу добу зареєстрували 32 сутички між силами АТО і угрупованнями сепаратистів, загинуло дев’ятеро українських військових. Складною залишається гуманітарна ситуація: у Донецьку немає води, в Луганську – води та електрики.

У селищі Оленівка на Донеччині після обстрілу з установки «Град» зруйновано декілька житлових будинків та господарських споруд, у Макіївці є жертви серед мирного населення, одна з шахт знеструмлена і затоплена, замінована шахта «Вікторія» у Шахтарську та об’їзна дорога, якою можна виїхати з Ясинуватої на Червоногвардійськ. Про це повідомив речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

Інформацію про те, що в Луганськ зайшла колона російської техніки, в РНБО не підтверджують. Окрім того, все ще не вдається дослідити місце обстрілу колони переселенців на Луганщині, зазначає Лисенко.

«Як і вчора, так і сьогодні на цій території тривають бойові дії, і роботи з відновлення пошуку загиблих на сьогодні неможливо провести. Залишається інформація про 17 загиблих і 6 поранених, троє з них – тяжко. Вони перебувають в лікарні у Лутугіно», – пояснив речник РНБО.

Значна частина Луганська перейшла під контроль сил антитерористичної операції, заявив у середу Андрій Лисенко. «У Луганську найманці чеченської національності продовжують обстріли території міста із застосуванням установок «Град», встановлених у східних кварталах. Проте значна частина міста вже перейшла під контроль сил АТО», – сказав він.

У Луганську нема води, а їжу в деяких районах готують на вогнищах – журналістка

Луганськ повністю знеструмлений, пошкоджено водогін, тому вода тече самотоком – люди намагаються її набрати просто на вулиці, розповіла Радіо Свобода журналістка ресурсу Infopmator.lg.ua Світлана Незнайка. За її словами, через те, що у багатьох будинках встановлені електроплити, готувати їжу луганчанам доводиться на вогнищах надворі.

В окремих точках Луганська іноді з’являється мобільний зв’язок різних операторів, раніше люди збиралися подзвонити великими групами, однак тепер, коли місця із мобільним покриттям стали обстрілювати, вибираються поодинці, говорить Незнайка.

В інтернет-пабліку «Луганск-наш город» користувачі повідомляють про обстріли центру міста і східних кварталів, які тривають тут з ночі на середу.

Виїзд із зони АТО гуманітарним коридором у Луганській області ускладнено, тим не менш, у середу вивезли 239 осіб, у вівторок – близько двохсот, каже Дмитро Алєв, речник Луганської облдержадміністрації.

На Донеччині близько сотні знеструмлених населених пунктів – ОДА

У Донецьку всю ніч чули вибухи, мінометні залпи і кулеметні черги: стріляли у районі залізничного вокзалу, орієнтовно у бік Ясинуватої, повідомила Радіо Свобода донеччанка Ольга. Ближче до середини дня все стихло, можна було пересуватися містом, говорить вона.

«Я на власні очі бачила, як рухалася вантажівка, на відкритому борту якої стояла якась зброя, ну, як гармата, я не знаю, може, це якийсь міномет був, з охоронцем, звісно, і з прапором Російської Федерації, – розповідає очевидиця. – Це не був прапор «Новоросії», не був прапор «ДНР», це був прапор Росії. Вони виїхали на залізничний міст із Артемівської вулиці, і чути було, як та гармата, чи що воно було, пристрілювалося».

У Донецьку – проблеми з водопостачанням, до окремих точок підвозять цистерни з технічною водою: вона жовтого кольору і мало придатна навіть для миття посуду – за нормальних умов, говорить жінка. Однак, за її словами, у приватному секторі у деяких людей є свої свердловини, вони пишуть оголошення на воротах, що можна приходити по воду.

Водночас, у Донецьку все ще залишилися супермаркети, що працюють, навіть перукарні, однак після п’ятої вечора все закривається і людей на вулицях більше немає, розповідає Ольга.

У Донецькій області знеструмленими залишаються близько сотні населених пунктів, зараз ведуться роботи із відновлення мереж, повідомляють на сайті облдержадміністрації. За їхніми ж даними, на Донеччині за добу загинуло 34 цивільних, ще 29 людей поранено.

Беруть у полон волонтерів, в основному, перевізників – активістка

На Донеччині упродовж доби бойовики викрали 22 людей, загалом із квітня зареєстровано викрадення 1026 осіб, вдалося звільнити 558, повідомив Андрій Лисенко.

Громадські ініціативи «Восток-SOS» і «Донецк-SOS» наразі працюють над створенням єдиної бази зниклих і викрадених людей під час АТО, розповіла Радіо Свобода активістка ініціативи «Восток-SOS» Анна Мокроусова.

«На сьогодні у нашому списку 141 людина, у списку «Донбас-SOS» теж близько сотні звернень», – говорить вона.

Окрім місцевих мешканців, за словами активістки, у полон потрапляють часто волонтери, в основному перевізники, і якщо раніше частину полонених після того, як їх залучали до якихось примусових робіт, бойовики відпускали, то тепер такі випадки стали рідшими.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG