Доступність посилання

ТОП новини

Український прапор біля Кремля викликав чималий ажіотаж


У середу вранці на шпилі однієї з семи московських висоток з’явився прапор України. Акція набуло широкого розголосу, викликавши весь спектр емоцій – від захоплення до осуду. Московська поліція вже почала кримінальне розслідування і інкримінує виконавцям статтю «вандалізм».

Український прапор з’явився в центрі Москви на будівлі на Котельницькій набережній рано-вранці 20 серпня. Невідомі вивісили полотнище розміром 3 на 6 метрів і пофарбували на шпилі верхню частину зірки в синій колір, в результаті зірка стала синьо-жовтою.

Згодом були викликані монтажники, для того, щоб зняти прапор. Верхолаз навіть сфотографував себе, стоячи на одному з променів зірки.

До речі саме фарбування зірки правоохоронні органи Москви розглядають як злочин та інкримінують його чотирьом затриманим, про що повідомив журналістам співробітник прес-служби ГУВС Аркадій Баширов.

«Порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого частиною другою статті 214-ї кримінального кодексу Російської Федерації за фактом осквернення висотної будівлі будинку 1/15 на Котельницькій набережній міста Москви, а саме нанесення фарби на шпиль будівлі».

Знову політична справа – правозахисник

Павло Чиков
Павло Чиков

Керівник правозахисної організації «Агора» Павло Чиков упевнений, що справа політична, а статті хуліганство і вандалізм останнім часом саме в таких справах часто використовуються.

«Я переконаний, що справа це, безумовно, пов’язана з політикою. Бо класичне, традиційне розуміння вандалізму – це осквернення місць поховання, пам’ятників культури. Це те, як зазвичай застосовується і раніше застосовувалася ця стаття в російському кримінальному кодексі», – сказав Чіков в інтерв’ю Радіо Свобода.

Дотепна художня акція – Белковський

Станіслав Бєлковський
Станіслав Бєлковський

Російський політолог Станіслав Бєлковський угледів в акції з вивішуванням українського прапора цілком інший акцент.

Хотів би, щоб синьо-жовтий прапор був популярнішим у Росії. І політична система України – як приклад для російської політичної системи
Станіслав Бєлковський

«Я вважаю це дотепною художньою акцією, зовсім не оскверненням. Я в цілому не проти цього. Я хотів би, щоб синьо-жовтий прапор був популярнішим у Росії. І політична система України – як приклад для російської політичної системи. І прапор – як символ уособлення цієї політичної системи – мене скоріш приваблює, ніж навпаки», – зазначив Белковський.

Майже три години майорів український прапор на шпилі висотки на Котельницькій набережній, яка розташована до Кремля найближче із семи подібних будівель – на відстані менше ніж кілометр. За повідомленнями агентства «Інтерфакс», прапор був помічений на шпилі московської висотки о 7:15 ранку. Операція з його зняття завершилася о 10:05.

Прапор України замайорів у центрі Москви (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:14 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG