Доступність посилання

ТОП новини

Жителі Луганська підтверджують вхід у місто кількох колон військової техніки


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Жителі Луганська підтверджують вхід у місто кількох нових колон військової техніки впродовж останніх двох діб. Люди після обстрілу колони у Новосвітлівці не наважуються виїжджати із зони АТО. Покидають місто лише сміливці. Луганчани говорять, що сепаратисти цілеспрямовано намагаються тотально знищити інфраструктуру міста.

Жителі Луганська, які виїхали з міста впродовж останньої доби, розповіли Радіо Свобода, що день тому вони на власні очі спостерігали заїзд у місто нової колони військової техніки, причому великої колони військової техніки. Те, що їм вдалося розгледіти – зокрема, це великі військові КАМАЗи, на які були завантажені кулемети та артилерійські установки. І йдеться суто про військову техніку – ці КАМАЗи не пофарбовані в білий колір і без жодних ознак гуманітарного конвою.

Луганці також розповідають, що добу тому зайшла в місто ще одна колона, але вона була меншою за розмірами. Тобто, за словами, очевидців, щонайменше дві військових колони заходило в місто впродовж останніх двох днів. І ймовірно, що йдеться про ті військові колони, які потрапляють з території Росії через український кордон.Місцеві мешканці доволі детально розповідають про їхній можливий маршрут. Очевидно, потрапляють вони з того напрямку, де розташований населений пункт Миколаївка через тимчасові мости, які зводять на переправі ті, хто й доправляє цю військову техніку. І так виглядає, що ради на це немає.

Люди на власні очі це спостерігали, дивом їм вдалося втекти з міста добу тому. Залишаються окремі сміливці-водії, які вивозять людей невеличкими маршрутками. І вони говорять про те, що зараз збільшилася інтенсивність обстрілів у місті. Через це самому Луганську немає жодних шансів, хоча б частково вціліти після таких бойових дій. І люди наголошують на тому, що ці руйнівні і небезпечні для життя обстріли здійснюються всередині міста. Тобто, точка, з якої здійснюється обстріл, може розташовуватися в певному житловому районі міста. Міни, за їхніми словами, падають у самісінькому центрі міста. Українських силовиків там, як наголошують луганці, немає. Відповідно, немає сумнівів, що стріляють проросійські бойовики чи вже російські військові.

Тим часом речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко заявив у середу, що значна частина Луганська перейшла під контроль сил антитерористичної операції. «У Луганську найманці чеченської національності продовжують обстріли території міста із застосуванням установок «Град», встановлених у східних кварталах. Проте значна частина міста вже перейшла під контроль сил АТО», – сказав він.

Інформацію про те, що в Луганськ зайшла колона російської техніки, в РНБО не підтверджують. Окрім того, все ще не вдається дослідити місце обстрілу колони переселенців на Луганщині, зазначає Лисенко.

«Як і вчора, так і сьогодні на цій території тривають бойові дії, і роботи з відновлення пошуку загиблих на сьогодні неможливо провести. Залишається інформація про 17 загиблих і 6 поранених, троє з них – тяжко. Вони перебувають у лікарні в Лутугіні», – пояснив речник РНБО.

СБУ: перехоплено розмови бойовиків про обстріл ними із «Граду» селища Степове
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

В Луганськ може потрапити лише «російська гуманітарка»?

Потрібно розрізняти три типи гуманітарної допомоги для сходу України. Перша – це та гуманітарна допомога, яку направив Київ, Харків та Дніпропетровськ. Це велика колона, що складається з майже 70 вантажівок.

Друга – це гуманітарна допомога, яку постійно, але в менших обсягах, направляють до Луганської області практично всі області України. Її здебільшого розподіляють на місці волонтери. Це їхня безпосередньо відповідальність, і не так багато є охочих розвозити таку гуманітарну допомогу під мінометними обстрілами, коли в людей є лише 5-10 хвилин на те, щоб її розвантажити, вони фактично ризикують своїм життям і здоров’ям. І ця гуманітарна допомога, яку збирають зі власної волі громадяни з усієї України, здебільшого, насамперед, довозиться до військових.

І ще третя гуманітарна допомога – та, якої чекають від Росії. Бойовики, які перебувають всередині Луганська і контролюють місто на сьогоднішній день, не запускають ніякої одної гуманітарної допомоги з України. Шансів завезти її як на маленькій машині, так і на великій вантажівці немає. Єдина можливість завезти гуманітарну допомогу в Луганськ, який зараз на межі гуманітарної катастрофи, а ті люди, що там залишаються, на межі фізичного виживання, – це маркований «російський гуманітарний вантаж».

Але постала ще одна проблема, про яку розповідають місцеві волонтери, котрі розвозять гуманітарну допомогу по військових блокпостах української армії: до них має претензії сьогодні прокуратура, яка стверджує, що вони повинні завжди просити у людей паспортні дані, коли ті отримують від них гуманітарну допомогу. Волонтерам також закидають, що є підстави підозрювати їх у тому, що вони перепродають цю гуманітарну допомогу. Учора ми були разом з волонтерами, бачили, як вони працюють – організаційно й технічно уявити собі те, що вони можуть перепродавати гуманітарну допомогу просто неможливо, адже її не можна вивезти.

Частина російського «гуманітарного конвою» наблизилась до кордону з Україною
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Як закінчиться історія з російським «гуманітарним конвоєм»? – думки киян
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG