Доступність посилання

ТОП новини

Чи вистачить земельних ділянок для учасників АТО?


На Дніпропетровщині вирішують, як виділяти землю учасникам АТО. Це місцеву владу зобов’язує зробити урядова ініціатива. У списку охочих уже близько 600 родин військових. А втім, на практиці виявляється, що бійцям легше буде отримати ділянки у віддалених районах області й набагато складніше – поблизу обласного центру. У місцевостях, де земля коштує дорого, звітують, що вільних ділянок немає, але обласна влада пропонує шукати ретельніше й відбирати землю у тих, хто зайняв її самочинно.

Для виділення землі учасникам АТО на Дніпропетровщині вже визначили кілька сотень земельних масивів загальною площею в дві тисячі гектарів, інформують в облдержадміністрації. Законодавство регламентує, скільки якої землі безкоштовно зможуть приватизувати родини військових: найбільше – до 2 гектарів можна отримати для сільгоспвиробництва, найменше – 10 соток для будівництва приватного будинку в міській зоні. Влада на місцях може переглядати ці норми лише в бік збільшення, наголошує заступник департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Євген Кузьменко.

«На теперішній час з ініціативи облдержадміністрації спільно з обласним Держземагентством і місцевими органами визначено 332 земельні масиви загальною площею близько 2 тисяч гектарів. Земельні ділянки, передбачені для безоплатної приватизації, передбачені законом, статтею 122-ю. Законодавча база для виділення землі є. Інша справа, ставлення місцевої влади і чиновників має бути відповідним», – зазначив Євген Кузьменко.

Фахівці із земельних ресурсів підрахували: 2 тисяч гектарів, які вже визначили в області для потреб військових із АТО, вистачить на 4,2 тисячі осіб. Між тим, за офіційними даними з облвійськкомату, з початку протистояння на Сході з Дніпропетровщини до служби в армії призвали понад 6 тисяч чоловіків. Поки у списку охочих отримати ділянки – 600.

Далеко – є, близько – немає?

А втім, наразі виявилось: вільні ділянки, які можуть перейти у власність бійців та їхніх родин, в області розташовані нерівномірно. У віддалених районах, приміром Межівському, землі вдосталь. Водночас у такому престижному районі, як Дніпропетровський, який розташований навколо обласного центру і де ринкова вартість землі сягає тисяч доларів США за сотку, ділянок для потреб військових не знайшли. Місцева влада звітує: вся земля в межах населених пунктів забудована.

«Ми довели до відома органів місцевого самоврядування, тобто голів сільських, селищних та міських рад. І нам відповідно вони надали офіційні відповіді, з печатками, з підписами, що землі немає. В межах міст, селищ і сіл надана інформація. Є лише землі за межами населених пунктів. Наша пропозиція – державній сільгоспінспекції здійснити перевірку. Є вільні землі, які не за цільовим призначенням використовуються сьогодні», – каже начальник управління Держземагенства в районі Олеся Бондаренко.

«Потрібна тотальна інвентаризація земель»

В обласній державній адміністрації закликають шукати землю для учасників АТО ретельніше. Заступник голови Дніпропетровської ОДА Святослав Олійник каже: у самому Дніпропетровську, де спостерігається дефіцит землі під забудову, для бійців з АТО вже знайшли 12 гектарів. Відтак в усіх містах та районах треба здійснити повну інвентаризацію земель. Якщо якісь ділянки зайняті нелегально, їх треба звільняти.

«Якщо місто Дніпропетровськ знайшло, Орлівщанська сільська рада – а це рекреаційна зона, там земля коштує дуже дорого, знайшла два десятка гектарів землі, а Дніпропетровський район – нуль, то ми чудово розуміємо: або дуже погано шукали, або навпаки, дуже добре і вже знають, де лежить. Тому потрібна тотальна інвентаризація земель. Ми повинні виділити бійцям те, що можемо. З одного боку, це наша подяка захисникам, а з іншого – це ж для їхньої соціалізації та адаптації», – заявив Олійник.

Разом з тим на Дніпропетровщині очікують, що виділення земельних ділянок для учасників АТО може наштовхнутись на бюрократичні перепони. Зокрема, досі законодавчо не визначено, як бути з військовослужбовцями, які ще раніше скористались своїм правом на безоплатну приватизацію землі. Очікують, що на столичному рівні буде спрощена й сама процедура виділення ділянок, щоб бійцям не довелось годинами вистоювати в чергах.

Право на безоплатне отримання у власність земельних ділянок як учасниками антитерористичної операції, так й іншими категоріями громадян регулюється частиною 6 статті 118, а також статтями 121 і 122 Земельного кодексу України. Учасники АТО можуть отримувати ділянки з земель державної власності (в межах областей) або комунальної власності (в межах населених пунктів) у таких розмірах:

– для ведення фермерського або особистого селянського господарства – до 2 гектарів;

– для ведення садівництва – до 0,12 гектарів;

– для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки) – до 0,25 гектарів у селах, до 0,15 гектарів – у селищах та до 0,10 гектарів – у містах;

– для індивідуального дачного будівництва – до 0, 10 гектарів;

– для будівництва індивідуальних гаражів – до 0, 01 гектарів.

Учасники АТО, зацікавлені в одержанні земельних ділянок у власність, мають звертатись до органів влади за місцезнаходженням ділянки.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG