Доступність посилання

ТОП новини

«До останнього сподівалися, що це Нацгвардія» – луганка про колону бронетехніки


Із територій, контрольованих бойовиками, дедалі важче виїхати. Активісти кажуть: представники так званих Донецької і Луганської «народних республік» не дотримуються ніяких домовленостей, тож навіть гуманітарні коридори нині є зоною ризику. І у Донецьку, і в Луганську тривають обстріли. Водночас Радіо Свобода вдалося отримати підтвердження від очевидців, що Луганськом проходили колони військової бронетехніки – імовірно, російської.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

Бойовики обстріляли ще одну машину з людьми, які намагалися виїхати з Луганська. За даними речника Ради нацбезпеки й оборони Андрія Лисенка, трагедія сталася в районі селища Хрящувате – неподалік від того місця, де раніше цього тижня обстріляли цілу колону цивільних.

«За словами очевидців, машина їхала з великим білим прапором, але це не зупинило бандитів. Бойовики стріляли з боку селища Самсонівське Краснодонського району. В автомобілі перебувала сім’я з 5-річною дитиною. Чоловік і дитина загинули на місці. Жінка померла на руках у військових медиків», – розповів він.

Із зони конфлікту щодня і далі виїжджають сотні людей. Активіст спільноти «Восток SOS» Костянтин Реуцький, який працює з переселенцями, каже: що далі, то складніше виїхати з таких неспокійних місць. Зараз, за його словами, люди роблять це переважно на свій страх і ризик.

Українські гуманітарні конвої у захоплені міста не пропускають, бойовики ніяких домовленостей не дотримуються
Костянтин Реуцький

Аналогічна ситуація і з передачею гуманітарної допомоги людям, які залишилися у зайнятих бойовиками містах. «Українські гуманітарні конвої у захоплені українські міста не пропускають, «зелені коридори» не працюють, бойовики ніяких домовленостей не дотримуються», – зазначив активіст.

Обстріли тривають

У Донецьку за останню добу вдалося відновити водо- й електропостачання у деяких із тих районів, де днями виникли проблеми. Відновлено рух за деякими маршрутами громадського транспорту, які не працювали через артилерійські обстріли.

В цілому гуманітарна ситуація в Донецьку залишається терпимою. Найбільша проблема – це обстріли міста, як житлових, так і промислових районів. За даними міськради Донецька, через стрілянину в Моспиному, що в передмісті, загинуло двоє мирних жителів. У самому місті з важкої зброї обстріляли «Донбас-арену». У РНБО повідомили про пошкодження внаслідок обстрілу на Ясинівському коксохімічному заводі: підприємство знеструмлене, відсутня подача води. Обстріляно і шахту імені Кірова, що в Макіївці.

Забрали чоловіка і вкрали дві машини – жителька Донецька
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Найбільше потерпають невеликі населені пункти, зайняті бойовиками. Там під обстріли потрапляє майже вся територія, тому люди більшість часу проводять у бомбосховищах і підвалах. Такі містечка реально ізольовані, люди виживають на запасах, зроблених ще на початку конфлікту. Виїхати звідти на нинішньому етапі протистояння майже неможливо.

Жителі міста Макіївка використовують підвали як бомбосховища
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

У Луганську незмінною залишається ситуація з електро-, газо- і водопостачанням: світла немає, а газ і вода відсутні у більшості будинків. Луганці намагаються триматися подалі від бойовиків. Представники «ЛНР», однак, тримають під контролем всі місця масового скупчення людей. Луганчанка Олена розповіла Радіо Свобода, що днями бойовики відкрили хаотичну стрілянину у дворі, де люди вишикувалися в чергу за хлібом. «Те, що вони (бойовики – ред.) розлякують людей у місцях скупчення, це сто процентів», – каже жінка.

До Луганська прибувають батальйони підкріплення
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Російська «тушонка» в українському Луганську

Сама Олена з міста виїхала, але тримає контакт із родичами, які залишилися у Луганську. За її словами, рідні підтвердили, що два дні тому містом рухалася колона російської бронетехніки. Люди бачили це на власні очі. «Майже дві години це тривало. Вони, мабуть, зупинялися десь, їли. Якісь хлопці розповіли, що запитували (в учасників колони – ред.), чи це «козаки». Ті їм відповіли, що вони росіяни», – розповіла Олена.

«Розпізнавальних знаків не було ніяких. До останнього сподівалися, що це Нацгвардія. Пізніше сусіди ходили туди (де зупинялася бронетехніка – ред.), дивилися, то там були банки з-під «тушонки» російського виробництва, з Брянської області», – додає жінка.

Цю інформацію, поширену раніше деякими ЗМІ, напередодні не підтвердили в РНБО. Російська сторона її взагалі не коментувала. Тим часом у мережі можна знайти навіть відео (за автентичність яких автор не відповідає), на яких видно, що містом пересувається колона бронетехніки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG