Доступність посилання

ТОП новини

Як француз став на бік сепаратистів Донбасу


Євгенія Руденко

Париж – Цього тижня український батальйон «Донбас» під Іловайськом затримав групу сепаратистів з восьми осіб. Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. За його словами, серед затриманих виявився Юрій Юрченко – французький драматург, актор, поет, лауреат міжнародних конкурсів, президент театральної асоціації Les Saisons Russes (Російські сезони). Чому він поїхав на Донбас і став на бік сепаратистів? І чи означає його вчинок, що Франція традиційно вирізняється особливими русофільськими настроями в Європі?

Ліон – затриманий 59-річний Юрій Юрченко не вперше стикається з правоохоронною системою України – за власним зізнанням, він народився у пересильній в’язниці в Одесі. Дитинство і юність він провів на Колимі у сім’ї засуджених, а потім багато мандрував Радянським Союзом, після чого переїхав на Захід.

Пан Юрченко твердить, що поїхав у Німеччину, а потім і у Францію не з політичних міркувань, а просто «пізнати світ». А от на Донбас він вже поїхав саме з політичних причин – «захищати Батьківщину від фашизму».

За його словами, як тільки приїхав, він записався у так зване «ополчення», а потім зустрів одного з сепаратистських лідерів Павла Губарєва, який запропонував йому співпрацю – перекладати тексти на французьку мову, аби «пробити інформаційну блокаду». Після роботи в штабі Юрій Юрченко вирішив все ж долучитися до військового спротиву у якості військового корреспондента.

Я – російська людина, народився в Одесі, жив по всій країні, всюди у Радянському Союзі – і в Україні, і в Сибіру, і на крайній Півночі, а потім в Європі… Для мене – це моя земля і моя країна. Я б’юся за своє, а конкретно – проти фашизму
Юрій Юрченко

«Я – російська людина, народився в Одесі, жив по всій країні, всюди у Радянському Союзі – і в Україні, і в Сибіру, і на крайній Півночі, а потім в Європі… Для мене – це моя земля і моя країна, де Росія чи Україна – це моя Батьківщина, це все разом. Я б’юся за своє, а конкретно – проти фашизму», – каже Юрченко.

Останні роки Юрченко мешкає у Франції, де він знайшов сім’ю і почав насолоджуватись театральним життям. Натомість, більшість його постановок відбулася в Росії, де він є членом Спілки письменників і де отримував різні літературні нагороди. Хоча, судячи з його сторінки на Фейсбуку, він має багато прихильників серед французів.

Французька дилема

Французька журналістка Мюріель Бушар каже в інтерв’ю Радіо Свобода, що французьке суспільство часто має русофільські настрої і виступає проти політики Брюсселя. Найбільше французів нині турбує російське ембарго на товари з країн ЄС, і зокрема з Франції, бо це вже має наслідки в аграрному секторі Франції, який є потужним і фермери, якого мають сильне політичне лоббі.

З точки зору економічних інтересів, Франція зацікавлена у продажі «Містралей». З іншого боку, Париж має підтримувати позицію всього Європейського Союзу
Мюріель Бушар

«Франція зараз між двома площинами – звичайно ж, з точки зору економічних інтересів, Франція зацікавлена у продажі «Містралей». З іншого боку, Париж має підтримувати позицію всього Європейського Союзу. Російське ембарго поставило у незручне становище французьких фермерів, вони дуже цим незадоволені, тому суспільство дуже стурбоване нинішньою ситуацією», – каже Бушар.

За словами Бушар, французи уважно стежать також і за дипломатичними зусиллями офіційного Парижа владнати конфлікт в Україні мирним шляхом. Однак вони не хочуть, аби через дипломатичні реверанси фермери не знали, що робити зі своїми врожаями, а готові військові кораблі, призначені для Росії, не приносили прибуток.

Президент Франції Франсуа Олланд від самого початку конфлікту між Україною і Росією твердив, що угода про будівництво кораблів класу «Містраль», які є одними з найпотужніших у світі гелікоптероносців, підписана давно і Франція не може втрачати свій міжнародний авторитет, анулюючи ці угоди.

Олланд нещодавно підтвердив свій намір продати кораблі Росії, хоча і підтримує територіальну цілісність України, про що заявив кілька днів тому: «Я закликаю Росію, перш за все, поважати територіальну цілісність України, а президентів обох держав вжити необхідних заходів для запобігання будь-якої ескалації і відновити діалог».

Натомість, міністр закордонних справ Лоран Фабіус наполягає, що Франція може переглянути умови контракту, якщо Росія продовжуватиме свою агресивну політику в Україні. Однак російські моряки вже проходять тренінг у Нормандії, готуючись нести службу на «Містралях».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG