Доступність посилання

ТОП новини

Переселенці з Донбасу у військкоматах – рідкість


Переселенці з Донбасу у військкоматах – рідкість
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Львів – Чимало мешканців Львівщини намагаються ухилитись від третьої хвилі мобілізації. З однієї тисячі запрошених у військкомат з’являється обмаль осіб. Але тим не менше є добровольці, які готові захищати країну.

Переселенця з Луганська, 47-річного Олександра якраз зустріла у військкоматі у Львові. Чоловік хоче служитидобровольцем у зоні АТО. Як тільки у Луганську з’явились сепаратисти, він з дружиною виїхав у Дніпропетровськ , але там відмовили у мобілізації – через вік. Олександр повернувся в Луганськ. До воєнних подій він був підприємцем– постачав овочі на підприємства. Бізнес, звісно, припинив, його родина сьогодні живе на заощадженнях.

Вдруге Олександр вирішив записатись у добровольці, коли приїхав на Закарпаття, у Берегове. Там у військкоматі всі дані записали, але так і не передзвонили. Оскільки до Львова їхати було не дуже далеко, з дружиною приїхав сюди. Жінка проживає у готелі допоки є гроші, а чоловік прийшов у військкомат і вже тут його взяли добровольцем. Зараз він проходить навчання на Яворівському полігоні.

«Я служив в армії, але навиків ніяких особливих не маю, буду згадувати. Чому вирішив йти? Бо я українець. У Луганську залишилась теща. Як буде дружина, допоки є гроші, то житиме у готелі, а далі…буде видно», – каже доброволець.

Переселенцям раді у військкоматах

Начальник відділу обліку Львівського військкомату Василь Мазяр наголосив, що за увесь час з числа переселенців це лише третій доброволець. «Ось зараз дев’ять чоловік проходитиме у нас перепідготовку на полігоні. З них троє львів’ян, двоє з Донецька і один з Луганська. Така дуже цікава група військовослужбовців. Звісно, що хотілося б, щоб добровольців-переселенців було більше».

Не поспішають у військкомати не лише чоловіки, які разом з родинами переїхали на Львівщину на тимчасове проживання, але й галичани, які отримують повістки. На сьогодні військові прокурори Західного регіону зареєстрували понад сто кримінальних проваджень – за спробу ухилення від мобілізації.

Проблемою виявилося і укомплектування мобільного госпіталю, третього, який працюватиме у зоні АТО.

«При мобілізації медиків, формуванні мобільного госпіталю виникла проблема – з десяти медиків троє принесли довідки, а четверо потребують додаткового медичного обстеження, лише троє пішли служити добровільно», – говорить Роман Поронюк, речник Львівського обласного військкомату.

Військові забороняють матерям ходити на антимобілізаційні акції – Салехман

Однак польовий госпіталь таки укомплектували, знайшлися добровольці і мобілізовані медики. Такі антимобілізаційні настрої серед галичан ще й зумисно підсилюють громадські активісти, які закликають людей не відпускати рідних у зону АТО. Серед частини людей побутує думка, що у військо мобілізують тих, хто не хоче, а тим, які виявляють бажання захищати країну – відмовляють. До того ж можна почути, що «хто має гроші, той відкуповується від мобілізації». Водночас за увесь час жодної скарги щодо вимагання хабарів до військкоматів не надходило. «Ми б дуже просили, якби такі факти були, то щоби одразу повідомляли нам чи у правоохоронні органи», – зауважив Роман Поронюк.

Самі ж добровольці налаштовані патріотично, вони кажуть, що готові захищати державу і свої родини, бо, хто як не вони. Водночас багато військовослужбовців забороняють рідним брати участь в акції, де закликають бойкотувати мобілізацію. Син Зінаїди Салехман – військовослужбовець в зоні АТО і заборонив мамі бувати на простестах.

Мій син знову їде, бо каже, що він офіцер і має захищати країну
Зінаїда Салехман

«Мене просив не ходити на акції, але я розумію матерів, я вдова і дуже не хочу, щоб мені прийшла сумна вістка.Мій син – старший командир роти. Він тільки повернувся, лише на тиждень і знову поїхав, бо сказав, що має їхати. Він був мобілізований перший раз, у нього троє дітей. 52 дні був в оточенні і знову їде, бо каже, що він офіцер і має захищати країну», – каже Зінаїда Салехман.

Такої позиції дотримуються колишні майори, капітани і підполковники, які прийшли у військкомат і записались добровольцями. Вони усі вже проходять підготовку на Яворівському полігоні. Більшість з офіцерів ще йкупують собі форму і взуття за власні гроші.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG