Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: перетин кордону України «російським конвоєм» – провокація


Вся відповідальність за «гуманітарний конвой» на Росії – Яценюк
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Вся відповідальність за «гуманітарний конвой» на Росії – Яценюк

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк не виключає, що перетин українського кордону російським гуманітарним конвоєм є провокацією для подальших звинувачень Києва в нападі на колону.

«Наразі вони очікують, що кілька машин цього так званого «гуманітарного конвою» просто буде розбомблено, причому самими росіянами, щоб знову галасувати на весь світ: «Це ж хунта, яка бореться зі своїми людьми», – сказав прем’єр в інтерв’ю провідним українським телеканалам, зазначивши, що Україна не дозволить цього зробити.

Яценюк наголосив, що вся відповідальність за безпеку проходження колони лежить виключно на Росії. «Саме тому ми чітко заявили: вся відповідальність після того, коли Росія порушила всі міжнародні договори, коли Росія відмовилася від співпраці з Червоним Хрестом, лежить виключно на Російській Федерації і персонально на російському президентові», – сказав прем’єр.

Він також розповів, що станом на ранок п’ятниці українська сторона оглянула тільки 34 «КамАЗи». При цьому прем’єр наголосив, що в одній із вантажівок, яка може перевозити 25 тонн, перебуває «аж 800 кілограмів чаю».

Крім того, за його словами, інші машини були завантажені максимум на 8 тонн при максимумі 25 тонн, «тобто вони практично порожні».

Прем’єр також висловив думку про те, що ситуація навколо російського гуманітарного конвою має відволікти увагу від розслідування обставин катастрофи малайзійського «Боїнга» 17 липня в Донецькій області.

За даними РНБО, сьогодні 124 російські вантажівки з Росії проникли в Україну без узгодження з Державною прикордонною службою України, 90 із них – не перевіряла ані українська сторона, ані Червоний Хрест.

Україна вважає в’їзд не перевіреної прикордонниками частини колони автомобілів «КамАЗ» із гуманітарною допомогою актом агресії Росії.

При цьому президент України закликає Росію повернути ситуацію з гуманітарним вантажем у правове поле.

XS
SM
MD
LG